Aktualno
StoryEditor

Višnja Starešina: U obračunu kod HDZ-ova korala pravi revolveraši još pucaju iz zasjede

07. Listopad 2018.

Pucnjava kod HDZ-ova korala ne jenjava. Meta je zamjenik predsjednika stranke Milijan Brkić. Prije tjedan dana, nakon uhićenja otpuštenog policajca F. Varge, kreatora lažnih SMS-ova i još koječega, a onda i Brkićeva ‘vozača, kuma i suborca‘ B. Curića, još je i moglo izgledati da je riječ o umjetno stvorenoj aferi ograničena dosega. Tek toliko da se skrene pozornost s prosvjeda u Vukovaru i malo oslabi Brkića u stranci. I meni je to u početku više izgledalo kao unutarstranački manevar nego kao unutarstranački obračun. No nakon novih priloga aferi curenja informacija iz kaznenih istraga, nastavljenih curenjima informacija iz istrage lanca elitne prostitucije iz sada već dosta davne 2011., očito je da se pucnjava prema Brkiću nastavlja. I ne bude li ovaj put izbačen iz političkog stroja, svakako će biti znatno oslabljen.

>>>Višnja Starešina: Nema razloga da se Hrvatska miješa u srpsko-albanski dogovor na Kosovu

Plenković nema baš ni jedan racionalni motiv politički eliminirati svojega zamjenika Brkića. Jamačno se ne vole, ali su političko-interesna simbioza unutar HDZ-a. Brkić je projektirana i kontrolirana Plenkovićeva desnica unutar stranke, svjestan da nikad ne može postati prvi

Ozbiljnost obračuna s Brkićem podupire i naizgled paradoks da je riječ o aferama koje bi bile ozbiljne u ozbiljnoj pravnoj državi, ali u Hrvatskoj su gotovo dio političko-institucionalne prakse. Nešto kao politička baština. Da nije tako, da se curenje uistinu istražuje i sankcionira, bivši bi glavni državni odvjetnik Mladen Bajić kao prvak u curenju informacija iz istraga bio doživotno pod istragom i još se ne bi stiglo istražiti što mu je sve iscurilo. Ali upravo na takvoj, naizgled sitnoj i uobičajenoj, praksi najlakše se politički pada – preuzimanjem političke odgovornosti. To je ono kad je meta politički stjerana uza zid i natjerana da odstupi. A slučaj je dovoljno slab da osim političkih nema nekih drugih posljedica.

Valjanje u blatu

Hoće li se to dogoditi Milijanu Brkiću, još je prerano nagađati. Ali nastavak afere curenja informacija i posezanje za slučajem iz 2011. govori da je postao ozbiljna meta. I opet, o ozbiljnosti slučaja manje govori težina djela, tog curenja informacija. Uostalom, nakon tog curenja četiri je godine šef MUP-a bio SDP-ov Ranko Ostojić pa ni u predizborne svrhe nije iz ladice izvukao Brkićevu ulogu u curenju informacija u istrazi o lancu elitne prostitucije. Govorilo se da je i sâm slučaj zataškan zbog uglednih imena u lancu. Ali i to je sada manje važno za procjenu ozbiljnosti aktualnog ataka na Brkića. Važnija je od samog djela čak i terminologija kojom se ono javno predstavlja: odavao informacije iz istraga ‘kriminalcima i kurvama‘. Više nisu eskort-dame, čak ni elitne prostitutke. Već jednostavno – kurve. To govori da se ide prema valjanju u blatu. Vjerojatno do samoga kraja, kako bi se Brkića motiviralo da odstupi. I premijer Plenković, baš kao i predsjednica Grabar-Kitarović, učinili su jedini logičan potez – zauzeli su se da institucije dokraja istraže afere. I dok čekamo te rezultate, a baš i ne vjerujem da ćemo ih dočekati iako bih voljela da se to dogodi, pitanje je, zapravo, što se to događa u vrhu HDZ-a. ‘Ko to tamo puca? I još više: koji je motiv i koji cilj obračuna koji se kvalificira kao unutarstranački rat?

Curenje informacija kao bumerang

Brkićeva politička eliminacija na curenju informacija mogla bi se Plenkoviću vratiti kao bumerang. I kao Brkićeva osveta. A i primjenom jednakih kriterija na njegov slučaj jer postupak koji je protiv Plenkovića otvorilo Povjerenstvo za sukob interesa nije nimalo bezazlen. Karamarko je morao odstupiti zbog mnogo manjega grijeha

Prema svojoj poziciji takav obračun može pokrenuti jedino Andrej Plenković. A on u ovom trenutku nema baš ni jedan racionalni motiv politički eliminirati svojega zamjenika Brkića. Njih dvojica jamačno se ne vole i ne simpatiziraju na osobnoj razini, ali funkcionalna su i pragmatična političko-interesna simbioza unutar HDZ-a. Brkić je projektirana i kontrolirana Plenkovićeva desnica unutar stranke, svjestan da nikad ne može postati prvi. On je i jedan od glavnih kreatora presložene vladajuće koalicije s HNS-om, govori se da se iza scene osobito dobro slaže s Ivanom Vrdoljakom. Teško da Plenković može naći boljeg Brkića od Milijana – ne ugrožava ga, a služi mu. I, još važnije iz Plenkovićeva položaja: Brkićeva politička eliminacija na curenju informacija može mu se vratiti kao bumerang. I kao Brkićeva osveta. A i primjenom jednakih kriterija na njegov slučaj. Naime, postupak koji je protiv Plenkovića otvorilo Povjerenstvo za sukob interesa nije nimalo bezazlen. Tomislav Karamarko bio je prisiljen odstupiti zbog mnogo manjega grijeha. To su te naoko sitne stvari, ali potencijalno velike političke razorne moći.

>>>Višnja Starešina: Novo europejstvo vraća Uniju članicama i temeljnim vrijednostima

Upravo zbog nedostatka motiva ne vjerujem da je obračun kod HDZ-ova korala u biti Plenkovićev ciljani obračun s Brkićem. Naime, on zapravo vodi prema scenariju ‘Obadva, obadva, oba su pala!‘. Da bi se razabrali motivi i ciljevi, trebalo bi znati ‘ko to tamo zaista puca. A to se može samo nagađati. Ili možda: tko je i zašto dečkima kupio pištolje?

23. travanj 2024 07:43