Aktualno
StoryEditor

Vizek: Cilj poreza na nekretnine treba biti ‘dramatično‘ opterećenje bogatih

11. Kolovoz 2017.

Ravnateljica Ekonomskog instituta u Zagrebu, Maruška Vizek, u razgovoru za N1, navela je argumente zašto u Hrvatskoj treba uvesti porez na nekretnine. Između ostalog, Vizek je istaknula kako bi "..svaka sljedeća nekretnina trebala biti dramatično više oporezivana, što bi onda doista porezno opteretilo one koji su bogati".

Glavni argument uvođenju poreza Vizek vidi u stavljanju u funkciju nekretnine koja se ne koristi, a takvih, u ukupnom stambenom fondu, ima između 10 do 20 posto. Sve ostalo, dodala je, ovisi o tome kako takav porez definirate.

>>>Slovenci se prisjećaju poreza na nekretnine koji je srušio ustavni sud

- Možete ga uvijek definirati na način da povoljnije tretirate nekretnine koje su u najmu i barem na taj način natjerate građane da unajmljuju te nekretnine. Kada nekretnine stoje apsolutno prazne društvo nema apsolutno nikakav povrat od kapitala koje je utrošilo da bi se te nekretnine izgradile i sva potrebna infrastruktura. Drugi cilj je naravno smanjivanje ekonomskih nejednakosti. Definitivno, taj porez treba biti formuliran na način da za nekretninu u kojoj građani žive on bude isti ili čak niži od komunalne naknade koju bi taj porez trebao zamijeniti, a svaka sljedeća nekretnina bi trebala biti dramatično više oporezivana, što bi onda doista porezno opteretilo one koji su bogati. To bi bio cilj takvog poreza, rekla je Vizek.

>>>Slobodna Hrvatska predlaže da se porez na nekretnine zabrani Ustavom

- Također se može uvesti razlika između korištene i nekorištene nekretnine , ali treba biti jako oprezan jer je naš Ustavni sud srušio jedan takav porez na nekorišteno poljoprivredno zemljište. Dakle, treba jako paziti na koji se to način uopće može definirati kako bi to bilo u skladu s našim Ustavom, pojasnila je.

>>>Huić: Odgoda primjene poreza na nekretnine prva pobjeda civilnog društva

Za neuspjeh u uvođenju poreza na nekretnine, osim loše komunikacije s javnošću, Vizek razloge pronalazi i u, pa, jugonostalgiji..

- Hrvatska je po tom pitanju jako specifična. Stariji se sjećaju za vrijeme bivše Jugoslavije, gdje je u socijalizmu bio kapital bio jako omražen, no ni tada nikada nikome napamet nije palo da uvode taj porez, onda znate koliki je otpor građana prema takvoj vrsti oporezivanja - rekla je Vizek.

25. travanj 2024 21:58