Aktualno
StoryEditor

‘Vjetar u leđa‘: Vukovar kupio zemljište od Borova za 36,3 milijuna kuna

24. Veljača 2018.

Grad Vukovar kupio je od Borova 687.057 četvornih metara zemljišta za 36,3 milijuna kuna, čime je došao u posjed vrlo atraktivne nekretnine, a ta je tvrtka došla do iznimno važnog novca za svoje daljnje funkcioniranje i financijsko restrukturiranje, istaknuto je u petak na konferenciji za novinare u Vukovaru.

>>>Vukovar širi Gospodarsku zonu, od Borova kupuje parcele vrijedne 36 milijuna kuna

- Kupnjom tog zemljišta u neposrednoj blizini Gospodarske zone, Grad Vukovar došao je u posjed vrlo atraktivne, strateški važne parcele koja bi mu mogla otvoriti nove gospodarske perspektive, izjavio je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava na konferenciji za novinare koju je održao s predsjednicom Uprave Borova Gordanom Odor.

Vukovarsko Gradsko vijeće krajem prosinca prošle godine poduprlo je prijedlog kupoprodaje zemljišta između Grada Vukovara i tvrtke Borova, a kupoprodajni ugovor potpisan je početkom ovog tjedna. Riječ je o građevinskom zemljištu namijenjenom gospodarskoj djelatnosti na kojem je trenutačno sportski aerodrom u gradskoj četvrti Borovu naselju, a njegovu kupnju Grad će financirati preko Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara.

>>>Vukovar kupio derutni Dunav za 10,3 milijuna kuna

Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara 

Gradonačelnik Penava istaknuo je kako je do kupnje zemljišta i došlo jer je Vlada, na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem, odlučila povećati proračun Fondu za obnovu i razvoj grada Vukovara za 50 posto, to jest za dodatnih 20 milijuna kuna u 2018. godini. Upravni odbor tog fonda odlučio je, na poticaj Grada, iskoristiti novac za kupnju parcele, objasnio je vukovarski gradonačelnik, podsjećajući da je riječ o atraktivnom zemljištu koje s jedne strane oplakuje Dunav, s ostalih strana omeđeno je državnom cestom, a preko njega prolazi i međunarodna željeznička pruga.

Penava je istaknuo i da je Borovo kupoprodajom došlo do svježeg novca te da Grad ne može biti po strani ako je tvrtka iznimno važna za grad u problemima.

>>>Popularne vukovarske čizme ‘zenge’ žele i u SAD-u i u Australiji

Predsjednica Uprave Borova podsjetila je da je dolaskom na čelo tvrtke zatekla dug od sto milijuna kuna te se po hitnom postupku moralo ići u financijsko restrukturiranje koje se provodi dobro i u završnoj je fazi.

- Riječ je o zemljištu koje je bilo neoperativni dio imovine, a koje se ni u idućem razdoblju nije planiralo operativno koristiti pa je njegova prodaja bila vjetar u leđa tvrtki, rekla je Odor, dodajući kako bi bez toga bilo teško provesti financijsko restrukturiranje.

Kupoprodajnim ugovorom predviđeno je da ove godine Borovu bude isplaćen 21 milijun kuna, a ostatak iduće godine.

Ovogodišnju uplatu Borovo će, rekla je Odor, većim dijelom iskoristiti za pokrivanje obveza prema financijskim institucijama kako tvrtka ne bi bila blokirana, dio će ići za pokrivanje dospjelih obveza drugim vjerovnicima, a dio će se iskoristiti za redovito održavanje proizvodnje i pripremu nove kolekcije.

>>>Penava: U Vukovaru se vodi borba za svako novo radno mjesto i zadržavanje mladih

Predsjednica Uprave Borova istaknula je da je u tijeku i operativno restrukturiranje tvrtke, među ostalim i uklanjanje ‘uskih grla‘ na pojedinim fazama u procesu proizvodnje.

- Najveće ‘usko grlo‘ imali smo u fazi šivanja, što ćemo premostiti zapošljavanjem 30 novih djelatnika, rekla je Odor, dodajući kako je već 20 djelatnika iz vukovarskog pogona Aktiv obuće najavilo prijelaz u Borovo.

Inače, prije dva tjedna vukovarski gradonačelnik najavio je mogućnost da virovitička tvrtka Aktiv obuća prestane s proizvodnjom u Vukovaru, čime bi bez posla ostalo 50-ak radnika.

25. travanj 2024 14:00