Aktualno
StoryEditor

Vlada danas odlučuje čiji proračun će najviše ‘podebljati‘

09. Studeni 2018.

Sjednica Vlade Republike Hrvatske počinje u petak u 11 sati, a na dnevnom redu nalazi se točka koja uvijek izaziva zanimanje - prijedlog proračuna za 2019.

Prema neslužbenim informacijama, proračunski prihodi trebali bi iznositi oko 133 milijarde kuna. Najveći rast budžeta očekuje se u blagajni ministarstva zdravstva. Proračun za taj resor trebao bi porasti za milijardu kuna, ponajprije zbog rasta zdravstvenog doprinosa s 15% na 16,5%.

>>>Dobitnici i gubitnici u prijedlogu proračuna za 2018.

Osjetno povećanje proračuna trebalo bi imati i minstarstvo obrazovanja, za oko pola milijarde kuna. Ministarstvo graditeljstva moglo bi dobiti dodatnih 160 milijuna kuna, a ministarstvo pravosuđa oko 120 milijuna kuna. Sve te projekcije baziraju se na rastu BDP-a od 2,9%, javlja HRT.

- Da nema situacije s Uljanikom, već sad bih vam bez ustručavanja rekao da ćemo ponovno imati višak u proračunu za 2018. godinu. S obzirom na Uljanik to ne mogu reći - moramo čekati kraj godine, ali mogu sa sigurnošću reći da će se, unatoč situaciji s Uljanikom i činjenici da ćemo morati za ovu godinu proknjižiti u statistiku javnog duga više od 3 milijarde kuna, javni dug kao postotak u BDP-u nastaviti smanjivati, poručio je Marić u četvrtak na marginama 26. tradicionalnog savjetovanja ekonomista u Opatiji, prenosi Hina.

Pred ministrima će se naći i konačni prijedlozi devet poreznih zakona među kojima i Zakona o porezu na dodanu vrijednost, kojima je predviđeno proširenje primjene snižene stope PDV-a od 13 posto od 2019. na dječje pelene, isporuku živih životinja, mesa i jestivih klaoničkih proizvoda, ribe i rakova, mekušaca i ostalih vodenih beskralježnjaka, jestivoga povrća, korijena i gomolja, voća i orašastih plodova te isporuku jaja, kao i smanjenje opće stope poreza na dodanu vrijednost (PDV-a) na 24 posto od 2020.

24. travanj 2024 00:39