Aktualno
StoryEditor

Vlada u Sabor uputila prijedloge zakona o e-novcu, platnom prometu i tržištu kapitala

21. Lipanj 2018.

Vlada je na sjednici u četvrtak uputila u saborsku proceduru konačne prijedloge tri zakona iz područja financija - o platnom prometu, elektroničkom novcu i tržištu kapitala, koji se usklađuju s europskim direktivama i uredbama.

Prijedlozima zakona o platnom prometu i zakona o elektroničkom novcu provodi se uskladba s europskom direktivom o platnim uslugama na unutarnjem tržištu, dok se zakonom o tržištu kapitala objedinjuje nekoliko EU direktiva i uredbi.

Dvije nove platne usluge

Kako je izvijestio ministar financija Zdravko Marić, novosti zakona o platnom prometu je uvođenje dvije nove platne usluge - usluga iniciranja plaćanja i usluga informiranja o računu, a također postroženi su zahtjevi za sigurnost plaćanja, u smislu sigurnije komunikacije i pouzdanije autentifikacije klijenta, uvodi se mala institucija za platni promet, a unaprjeđena su i pravila o zaštiti potrošača kao korisnika platnih usluga.

Također, smanjena je odgovornost platitelja za neautorizirane platne transakcije s 1.125 kuna na 375 kuna, smanjen je rok u kojem korisnik platnih usluga može bez naknade otkazati okvirni ugovor, s 12 na 6 mjeseci, te je uveden rok za odgovor na prigovor potrošača, koji iznosi 10 dana, a iznimno 35.

Postoji nekoliko razlika u odnosu na prijedlog zakona koji je prošao prvo čitanje, s obzirom na određene komentare saborskog odbora za zakonodavstvo, a dorađene su i odredbe o nadzoru u svrhu provođenja bolje suradnje i razmjene informacija između nadležnih tijela RH, izvijestio je Marić.

>>>Vlada predlaže zakon o elektroničkom novcu, unapređuje zaštitu potrošača

Novosti prijedloga zakona o elektroničkom novcu odnose se na postroženje uvjeta za izdavanje odobrenja za izdavanje elektroničkog novca, dane su veće ovlasti nadzornom tijelu HNB-u kod prekograničnog izdavanja elektroničkog novca, "institucije za elektronički novac pod izuzećem" preimenovane su u "male institucije za elektronički novac" te su unaprijeđena pravila o zaštiti potrošača kao korisnika elektroničkog novca.

Što se tiče promjena u odnosu na prvo čitanje, izvršena je nova podjela nadležnosti između nadzornih tijela - HNB-a i financijskog inspektorata Ministarstva financija, kazao je Marić.

Prijedlog zakona o tržištu kapitala - najveći zakon dosad

Kada je riječ o nacrtu konačnog prijedloga zakona o tržištu kapitala, Marić ističe da je to najveći zakon kojeg on pamti kao ministar financija a i dulje, s obzirom da sadrži 739. članaka. Pritom napominje da u vezi tog zakona pravi izazovi još predstoje nakon stupanja na snagu, odnosno u fazi implementacije.

Marić je podsjetio da je tu riječ o usklađivanju hrvatskog pravnog okvira s "čuvenom i poznatom" MiFID II direktivom, uredbom o tržištima financijskih instrumenata, kao i MiFID uredbom.

- Riječ je o nekoliko direktiva i uredbi koje su transponirane u jedan jedinstveni zakon, čime se, smatramo, unaprjeđuje funkcioniranje tržišta kapitala, ali i implementiraju odredbe koje su nastale kao rezultat iskustava koje su sve zemlje članice, pa tako i Hrvatska, naučile tijekom globalne financijske i ekonomske krize, poručio je Marić.

>>>Marić: Novi zakon o tržištu kapitala omogućit će lakše financiranje malih i srednjih poduzetnika

Taj zakon dosad se mijenjao sedam puta, prvenstveno radi usklađivanja s pravnom stečevinom EU-a. Kako bi se zbog njegovih brojnih prethodnih izmjena izbjegla nepreglednost, sada je izrađen novi prijedlog zakona o tržištu kapitala.

MIFID II propisom EU zakonodavci žele popuniti neke "rupe" prijašnje, MIFID I direktive. Ta direktiva propisuje nova pravila igre za izuzetno široko područje tržišta kapitala: od mjesta trgovanja, investicijskih društava, središnje druge ugovorne strane do distributera investicijskih proizvoda. Investicijska društva moraju izvještavati o svim sklopljenim transakcijama, i onim izvršenim na uređenom tržištu, kao i onim tzv. OTC transakcijama. I to, za sve financijske instrumente kojima se trguje na tržištima EU, bez obzira na vrstu, dakle dionice, obveznice, certifikate, ETF-ove, strukturirane financijske proizvode, izvedenice.

Predviđeno je i češće izvještavanje klijenata, prezentiranje svih uključenih troškova investicijskog ulaganja, osiguravanje najpovoljnijeg  izvršenja za klijenta, evidencija komunikacije i čuvanje poslovne dokumentacije. Sve te mjere uvode se ili su sada postrožene, u svrhu veće zaštite ulagača.

>>>Europska unija pokušava postati šerif svjetskog financijskog tržišta

Među ostalim, MIFID II propisuje organizacijske odgovornosti uprave i upravljačkih tijela investicijskih društava, kao i da investicijski subjekti iz trećih zemalja na tržištima kapitala EU-a moraju osnovati podružnicu.

Uređeni su prava i obveze sudionika na tržištu kapitala, posebno u području zabrane trgovanja na temelju povlaštenih informacija, nezakonitog objavljivanja povlaštenih informacija i manipuliranja tržištem. Ujedno, uvodi se ograničenje trgovanja robnim izvedenicama, emisijskim jedinicama i izvedenicama na emisijske izvedenice, kao i sankcije za njihovo nepoštivanje.

Uvedeni su i veći regulatorni zahtjevi, s obzirom na razvoj tehnologije i tržišne infrastrukture, a vezano za nove trgovinske platforme, visokofrekventno i algoritamsko trgovanje. Propisane su veće obveze za izvješćivanjem Europskog nadzornog tijela za vrijednosne papire (ESMA), a postrožene su i mjere te sankcije koje mogu biti poduzete protiv pravnih i fizičkih sudionika na tržištu kapitala.

24. travanj 2024 06:30