Aktualno
StoryEditor

Vladin paket rasterećenja gospodarstva ‘težak‘ je više od 600 milijuna kuna

03. Siječanj 2019.

Vlada je na sjednici u četvrtak predstavila novi paket ukidanja nameta koji bi, prema najavama iz Banskih dvora, gospodarstvu već ove godine trebao donijeti uštede od 626 milijuna kuna. Riječ je o nastavku administrativnog rasterećenja gospodarstva, predstavljenom Nacionalnim programom reformi iz 2018. koji je započet još za vrijeme Martine Dalić. U ovoj trećoj fazi predviđa se čak 314 mjera koje se dijelom ukidaju, dijelom se neke procedure pojednostavljenju, dio ih se digitalizira, dok se neke financijske naknade smanjuju.

- 25 tih mjera je već provedeno i implementirano u protekla dva mjeseca - rekao je Darko Horvat, ministar gospodarstva predstavljajući Akcijski plan na Vladi. Horvat tvrdi da će ovaj plan značiti 15,57 posto manje opterećenja za gospodarstvo te da će se itekako osjetiti. Najveće uštede planiraju se u resoru Ministarstva financija, čak 230,5 milijuna kuna, zatim u pravosuđu od 178,7 milijuna kuna te u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike 105 milijuna kuna. Uštedu od 60 milijuna očekuje i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, te Ministarstvo zdravstva od 38,5 milijuna kuna. Riječ je o brojnim procedurama i mjerama i odlukama na koje je upozorio i realni sektor.

- Ovaj je prijedlog rezultat sinergije državne administracije i gospodarstva. Kumulativni iznos će biti manji za 15,57 posto – kazao je Horvat i dodao je krajnji cilj poticajnije poslovno okruženje.

Prema Nacionalnom programu reformi dosad je već provedeno, tvrdi se u Vladi, 180 mjera čija je vrijednost procijenjena na 1,6 milijardi kuna. Ukupno, s ovim trećim planom ukidanja nameta, provest će se više od 2,2 milijarde kuna administrativnih rasterećenja, zaključio je Horvat.

05. svibanj 2024 15:05