Aktualno
StoryEditor

Vodafone kupuje podružnice Liberty Globala u Njemačkoj i istočnoj Europi za 18,4 milijarde eura

09. Svibanj 2018.

Britanski telekomunikacijski operater Vodafone objavio je u srijedu da će kupiti podružnice operatera Liberty Globala u Njemačkoj i istočnoj Europi u sklopu transakcije vrijedne 18,4 milijarde eura.

Vodafone će time postati vlasnik njemačke kablovske televizije Unitymedia, te poslovanja Liberty Globala u Mađarskoj, Češkoj i Rumunjskoj.

Ako ga regulatori odobre, preuzimanje će biti najveće te vrste na europskom telekomunikacijskom tržištu u proteklih pet godina i potaknut će velike promjene na njemačkom tržištu.

>>>Čista dobit Deutsche Telekoma porasla gotovo 33 posto

Vodafone je već vlasnik njemačkog kablovskog operatera Kabel Deutschlanda.

Vodafoneovi planovi naljutili su Deutsche Telekom, iz kojeg su poručili da je posrijedi ‘opetovana monopolizacija" njemačkog tržišta kablovske televizije.

"‘TV samo s Vodafoneom‘ ne bi trebao izazvati sumnjičavost samo među političarima zaduženim za medije - valja strahovati i od značajnih ograničenja za potrošače", poručili su iz Deutsche Telekoma u reakciji na medijska izvješća o preuzimanju.

U Vodafoneu pak naglašavaju da će planirano preuzimanje potaknuti konkurenciju u Europi.

"Transakcija će stvoriti prvog istinski integriranog paneuropskog prvaka tržišnog natjecanja", poručio je u priopćenju kojim se najavljuje preuzimanje izvršni direktor Vodafonea Vittorio Colao.

>>>Konferencija o trendovima u tehnologiji i telekomunikacijama

U britanskoj kompaniji ističu da će preuzimanje pomoći u realizaciji digitalnih ambicija njemačke vlade budući da će do 2022. godine donijeti superbrzi internet u oko 25 milijuna kućanstava u Njemačkoj.

U Češkoj, Mađarskoj i Rumunjskoj udužene bi kompanije trebale donijeti superbrzi Internet u više od 6,4 milijuna kućanstava odnosno njih 39 posto, te mobilne usluge za 15,8 milijuna korisnika, usluge širokopojasnog pristupa Internetu za ukupno 1,8 milijuna korisnika i televiziju za 2,1 milijun korisnika, navodi se u priopćenju.

U Vodafoneu i Liberty Globalu očekuju da će nadležni regulatori odobriti transakciju do sredine 2019. godine.

Liberty Global ima sjedište u Londonu i spada među najveće pružatelje usluga širokopojasnog prisutpa Internetu u svijetu. Samo u Europi prisutni su u 12 zemalja.

>>>Telekomi različito o programu NPBBI – Vipnet za, HT protiv

U vrijeme jučerašnjeg zatvaranja američkih tržišta kompanija je izvijestila da je prvo tromjesečje zaključila s više nego trostruko većim gubitkom nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, od 1,2 milijarde dolara.

Prihodi su joj porasli 4,2 posto, na 4,2 milijarde dolara. Operativna dobit poskočila je 17,5 posto, na 493,1 milijun dolara.

Njemačka je bila na drugom mjestu ljestvice Liberty Globalovih tržišta s najvećim skokom prihoda, uz godišnju stopu njihova rasta od 10 posto.

15. travanj 2024 17:02