Aktualno
StoryEditor

Volkswagen u procesu radikalne transformacije

13. Travanj 2018.

Njemački automobilski div Volkswagen se mijenja – tvrtka je u četvrtak navečer potvrdila kako će glavnog ravnatelja Matthiasa Muellera zamjeniti trenutnim voditeljem robne marke Herbertom Diessom.

Osim promjene vodstva, VW je priopćenjem najavio i veliko restrukturiranje. Stvorit će se tri nove skupine brendova – „Volume“, „Premium“ i „Super Premium“, a „Truck & Bus“ će biti dodatno pogurnut prema izlasku na tržište.

Cilj izmjena je decentralizacija odlučivanja u vodstvu tvrke koje bi trebalo postati brže i fleksibilnije.

Volkswagen, koji se bori s Toyotom za titulu najvećeg svjetskog proizvođača automobila, nosi se s posljedicama skandala oko emisije stakleničkih plinova dizelaša iz 2015. koji je rezultirao nekoliko milijarda dolara vrijednim tužbama u više država, posebice u Sjedinjenim Državama.

Čelnik nadzornog odbora Hans Dieter Poetsch istaknuo je kako je Diess kao voditelj robne marke dokazao da ima „brzinu i elan kojima može implementirati procese radikalne transformacije“.

>>>Rekordna 2017. za Volkswagen: Prodano 10,7 milijuna vozila

„Cilj Volkswagen grupe je bio i ostaje usklađivanje njegovih proizvoda s budućim potrebama“, naglasio je Poetsch, ustvrdivši kako je Diess pravi čovjek za to.

Zahvalio je Muelleru na vođenju kompanije tijekom „najvećeg izazova u njezinoj povijesti“, te je rekao kako je „temeljito promijenio strategiju te grupacije i započeo kulturnu promjenu“.

Mueller je preuzeo VW nedugo nakon što je tvrtka u rujnu 2015. priznala da je u dizelske motore instalirala software koji je manipulirao testovima emisije štetnih plinova.

Posljednje informacije pokazuju da VW u 2017. bilježi velik rast profita, čak i usprkos nošenja s posljedicama skandala koje i dalje snažno pogađaju tu grupaciju koja uključuje i automobile marke Audi, Seat i Škoda.

14. travanj 2024 22:52