Aktualno
StoryEditor

Volkswagen ulaže više od 10 milijardi eura u Kini za ‘zelene automobile‘

18. Studeni 2017.

Njemački proizvođač vozila Volkswagen (VW) planira s poslovnim partnerima u Kini uložiti preko 10 milijardi eura u proizvodnju automobila koji kao pogonsko gorivo koriste nove energente, objavila je u četvrtak ta automobilska grupa.

Volkswagen će također pokrenuti novo zajedničko ulaganje za proizvodnju električnih vozila s kineskom državnom tvrtkom JAC Motors. Cilj toga partnerstva je proizvesti prvo električno vozilo koje bi moglo izaći na tržište već iduće godine, objavio je VW u priopćenju uoči početka sajma automobila u Guangzhouu.

>>>Peugeot će proizvoditi automobile u Alžiru

Taj potez nadovezuje se na niz poticaja, ali i ograničenja kojima Kina nastoji navesti proizvođače automobila da proizvode energetski učinkovite te u konačnici i automobile koji uopće neće koristiti benzinsko gorivo.

VW zasad kaska u tom području, o čemu svjedoči podatak da je u prošloj godini prodao tek nekoliko stotina "zelenih" automobila u odnosu na četiri milijuna koliko ih je ukupno prodano u Kini.

Ulaganje i partnerstvo trebalo bi pomoći njemačkom proizvođaču da ostvari cilj i lansira 10-ak novih modela automobila i isporuči 1,5 milijuna vozila pokretanih na nove energente u Kini do 2025. godine.

- Kina predvodi konačni zaokret prema usvajanju električne mobilnosti i Volkswagen Group China svakako želi biti u prvim redovima kada je u pitanju taj proces, kazao je Jochem Heizmann, predsjednik i izvršni direktor VW-ova kineskog ogranka.

>>>U novom broju Lidera: Ivan Artuković – Izabrali smo Tommy za strateškog partnera Francka

Kina će 2019. godine uvesti kompleksni sustav kvota koji će od automobilskih proizvođača zahtijevati minimalni broj električnih automobila koje moraju proizvesti.

Na početku je vlada u Pekingu takvo pravilo željela početi primjenjivati u 2018. godini, no odgodila ga je za godinu dana nakon što su Njemačka i neke druge strane kompanije iskazale zabrinutost.

04. svibanj 2024 06:53