Aktualno
StoryEditor

Volvo autonomni automobili naišli na nepredviđeni izazov - klokane

04. Srpanj 2017.

Volvo je nedavno otkrio problem na svojim autonomnim automobilima. Naime, njihov sustav za detekciju životinja ne može prepoznati klokane s obzirom na to da se oni drugačije kreću od drugih velikih životinja, piše The Verge.

Sustav je testiran na drugim divljim životinjama i dokazano može identificirati životinje kao što su jeleni i losovi. Automobili detektiraju životinje koristeći tlo kao referentnu točku pomoću koje određuje udaljenost. Međutim, kada uoči klokana u skoku, sustav se zamrzne.

>>>Continental se pridružuje BMW-u i Intelu u projektu razvoja autonomnih vozila

Prema izvješću iz 2013., klokani uzrokuju više nesreća od bilo koje druge životinje u Australiji, pa tako od 10 sudara sa životinjom, u njih 9 su uključeni klokani.

Kevin McCann, izvršni direktor za Volvo Australija, kazao je da nakon ovog otkrića će se napraviti određene softverske prilagodbe i testirati ih u različitim situacijama. Volvo autonomne automobile razvija u suradnji s kompanijom Autoliv, koja radi sigurnosne sustave za automobile, te proizvođačem čipova Nvidia, a nadaju se da će ih pustiti u promet do 2021.

>>>Iduće godine švedskim će se prometnicama kretati autonomni eko kamioni

Tvrtke koje rade na razvoju autonomnih automobila se susreću s brojnim problemima, pa je tako Uberov autonomni automobil skrivio nekoliko nesreća u interakciji s biciklističkim stazama.

25. travanj 2024 23:36