Aktualno
StoryEditor

Vrdoljak i Divjak predstavili online platformu za praćenje procesa obrazovne reforme

14. Veljača 2018.

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak predstavili su online platformu za javno i potpuno transparentno praćenje procesa obrazovne reforme putem koje će javnost u realnom vremenu moći pratiti proces obrazovne reforme koju provodi Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Po riječima predsjednika HNS-a zahvaljujući toj platformi od danas će se na HNS-ovim stranicama u realnom vremenu moći pratiti proces obrazovne reforme pri čemu će se vidjeti što je dosad obavljeno i kad, koji su procesi u tijeku i koji su procesi pred nama.

Vrdoljak smatra kako je važno obraćati se javnosti i medijima putem platforme u digitalnom obliku jer zbog loše komunikacije i lažnih informacija dolazi do sumnji da proces reforme stoji.

>>>Divjak: Za provedbu eksperimentalnog programa kurikuralne reforme 200 milijuna kuna

Platforma se pokreće radi transparentnosti, kako bi se čule kritike građana, da građani budu točno informirani o ključnim procesima, i da se prostor te bitne reforme ne zagađuje poluinformacijama, rekao je Vrdoljak, dodavši da su model praćenja procesa preuzeli od britanske vlade.

Važno im je stoga da sve informacije budu dostupne javnosti kako bi o tim temama mogli razgovarati na temelju argumenata.

Stranka će, najavio je, nakon tog projekta, predstaviti i ostale projekte Ministarstva znanosti i obrazovanja i Ministarstva graditeljstva koje HNS provodi u hrvatskoj Vladi.

Prema riječima ministrice Divjak, interes za temu kurikularne reforme potvrđuje nedavno istraživanje po kojem više od 80 posto roditelja podupire uvođenje informatike kao obveznog predmeta, a 73 posto ispitanih podupire eksperimentalni program reforme općeg obrazovanja koji počinje u rujnu, što uključuje promjene metode poučavanja i materijala, digitalnu transformaciju škola i učitelje koji će biti spremni i educirani da se sve te promjene provedu. Važno im je stoga da sve informacije budu dostupne javnosti kako bi o tim temama mogli razgovarati na temelju argumenata.

>>>Pregovori o GKU za osnovne i srednje škole mogli bi biti nastavljeni idući tjedan

Ministarstvo će po njezinim riječima za sva četiri projekta na kojima radi, a koji uključuju kurikularnu reformu općeg obrazovanja, reformu strukovnog obrazovanja, relevantno visoko obrazovanje i izvrsnost u znanosti, za nekoliko tjedana pokazati kako se razvijaju i što Ministarstvo radi.

- Mi se otvorenosti i pitanja ne bojimo, ipak bismo željeli osigurati da se o ovim pitanjima razgovara tako da imamo u vidu interes učenika i učitelja, a ne da se gubimo u različitim ideološkim prijeporima koji se uglavnom bave prošlošću a ne budućnošću, zaključila je Divjak.

Upitana zbog čega projekt nije prezentiralo Ministarstvo, Divjak je rekla da je HNS inicirao projekt, a oni će platformu povezati sa stranicama Ministarstva putem linka.

Most: Ne lomiti reformu školstva preko leđa nastavnika

Most nezavisnih lista poručio je da se reforma školstva ne može lomiti preko leđa nastavnika, a čelnika HNS-a Ivana Vrdoljaka upitali su koju poruku mladim i obrazovanim osobama šalje njegova stranka odabirom Borisa Blažekovića, "čovjeka bez kompetencije i znanja", za novog hrvatskog generalnog konzula u New Yorku.

- Prije par dana Vlada je prekinula pregovore sa školskim sindikatima o granskim kolektivnim ugovorima. Jedva je čekala razjedinjenost sindikata i nije u dobroj vjeri pristupila tim pregovorima, rekao je Marko Sladoljev uz poziv prosvjetnim sindikatima da počnu zajednički nastupati.

>>>Jokić: U pitanju je budućnost djece, a ona nisu ni desna ni lijeva

Profesorima i učiteljima, kaže, nije bitno kojem sindikatu pripadaju, već je bitno da sindikati zastupaju njihova prava.

- Vlada je jednostrano prekinula proces pregovaranja, pravdajući to čekanjem da završi sudski spor dvaju sindikata, od kojih se jedan žalio jer ne sudjeluje u pregovaračkim procesima, naglasio je nezavisni zastupnik u Klubu Mosta Tomislav Žagar. Učitelji su, ističe, zabrinuti zbog mogućeg otkazivanja ili nedonošenja novog kolektivnog ugovora jer u pitanju je 21 materijalno pravo koje je tim ugovorom definirano.

Novac se, ističe Žagar, suludo troši pa je tako u sanaciju Studentskog centra dosad utrošeno 158 milijuna kuna.

>>>Sabor podržao izmjene HKO-a, ispravio nepravdu prema stručnim studijima

Čelnik Mosta Božo Petrov dodao je  kako je 65.000 nastavnika temelj hrvatskog obrazovanja i na njihovim će se leđima "iznijeti sve što se događa u obrazovanju",

Sladoljev se osvrnuo i na odabir Blažekovića za konzula u New Yorku.

- HNS je preuzeo resor obrazovanja, Vrdoljak je rekao kako će provesti reformu obrazovanja, a za generalnog konzula u New Yorku stavljaju čovjeka bez kompetencije i znanja za obnašanje te funkcije, ustvrdio je Sladoljev zapitavši Vrdoljaka koju poruku šalje tim potezom mladima i obrazovanima.

Poruka je, kaže, ili ćete biti član stranke pa ćete uspjeti ili uzmite kartu za Irsku ili Njemačku u jednom smjeru.

19. travanj 2024 01:58