Aktualno
StoryEditor

Vrgorac dobio 5,6 milijuna kuna za vrtiće, odgajatelje i programe za djecu

20. Srpanj 2018.

Projekt Grada Vrgorca ‘Pčelicino novo ruho‘, čija je vrijednost veća od pet milijuna i 600 tisuća kuna, financiran u stopostotnom iznosu od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, ostvario je 100 od mogućih 110 bodova te je na trećem mjestu među prvih pet projekata koji su na razini Hrvatske dobili odluku o sufinanciranju.

Grad Vrgorac demografsku obnovu temelji na bespovratnim sredstvima za obnovu vrtića, otvaranju novih radnih mjesta za odgajatelje i novim edukativnim programima za djecu predškolske dobi.

Cilj projekta je potaknuti demografsku obnovu, a u Vrgorcu to rade na razini predškolske dobi. Za ovaj uspjeh treba zahvaliti gradskoj tvrtki Poduzetnički centar Vrgorac, osnovanoj za aplikaciju i provedbu gradskih projekata te kao uslužni servis građanima za aplikaciju na nacionalne i Europske fondove. U okviru mjera za poticanje demografske obnove, Poduzetnički centar Vrgorac prijavio je projekte na svaki otvoreni natječaj kako bi Grad unaprijedio kvalitetu usluge predškolskog odgoja.

>>>Vrgorac: Gradskim vijećnicima i dalje po kuna mjesečno

"Ovo je veliki uspjeh za naš Poduzetnički centar i za grad ove veličine. Projekt ‘Pčelicino novo ruho‘, u vrijednosti od 5.645.757,95 kuna financira Ministarstvo za demografiju, obitelj. Tim novcem formirat ćemo dvije skupine za rad u dvije smjene i jednu skupinu za uslugu produženog boravka; otvorit ćemo radna mjesta za sedam odgojitelja, logopeda i defektologa te za čistačicu i spremačicu na pola radnog vremena. Financirat će se didaktičke i senzomotoričke igračke i oprema, kao i edukacije za postojeće i nove odgojitelje" izjavio je gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić.

"Uvodimo i četiri vrste novog programa: ranog učenja engleskog jezika, sportski, plesni i dramsko-scenski program. Djeca su naša budućnost i smatram da poboljšanjem uvjeta rada i poboljšanjem materijalnih uvjeta, našim mališanima možemo pružiti kvalitetan temelj u njihovom najosjetljivijem razdoblju kakav imaju djeca u većim sredinama", dodaje Pranić.

>>>FOTO: U Vrgorcu otvoren novouređeni poduzetnički centar vrijedan 1,5 milijuna kuna

U razdoblju 2017. i 2018. godine, ukupna ulaganja u predškolski odgoj u Vrgorcu iznose nešto više od devet i pol milijuna kuna, od čega je sedam milijuna i 800 tisuća kuna bespovratnih sredstava fondova Europske unije. Ulaganja se, uz ‘Pčelicino novo ruho‘, odnose na više projekata: energetsku obnovu Dječjeg vrtića, zamjenu vanjske stolarije, izradu nove fasade, krovišta te zamjenu sustava grijanja i hlađenja, rekonstrukciju igrališta. Dio tih sredstava bit će utrošen na prenamjenu postojeće građevine u područni dječji vrtić u Dusini.

05. svibanj 2024 16:00