Aktualno
StoryEditor

Vrijednost s kojom Agrokor ulazi u nagodbu je oko 2,5 milijarde eura

08. Lipanj 2018.

Očekuje se da će koncem idućeg tjedna nagodba o Agrokoru biti predana Trgovačkom sudu, iako još uvijek nisu uklonjene sve prepreke za to. Pregovori izvanredne uprave s Adrisom i Alcom, koji bi trebali rezultirati povlačenjem sudskog osporavanja jamstava vjerovnika iz redova obvezničara još nisu okončani.

U međuvremenu je danas na Agrokorovim stranicama objavljena završna procjena vrijednosti poslovanja Agrokora, jedan od temeljnih dokumenata potrebnih za nagodbu. Nakon više od pola godine rada na tom dokumentu konzultanti su izračunali da vrijednost o čijoj se raspodjeli vjerovnici Agrokora trebaju usuglasiti iznosi oko 2,5 milijarde eura.

>>> Azimov: Sberbank spreman odigrati pozitivnu ulogu u Agrokoru

Vrijednost svih 140 tvrtki u Hrvatskoj i inozemstvu, plus Mercator grupe (koja ima 15 ovisnih društava)  u kojima je Agrokor najveći suvlasnik ili stopostotni vlasnik nešto je veća i iznosi oko 3,5 milijarde eura.  No u nagodbu ulazi samo kompletna vrijednost tvrtki u Hrvatskoj, onih koje su pod izvanrednom upravom, te vrijednost vlasničkih udjela koje Agrokor ima u tvrtkama u inozemstvu.  Ukupna vrijednost tvrtki u Hrvatskoj procijenjena je na 1,76 milijardi eura, a vrijednost udjela u tvrtkama izvan Hrvatske na 700 do 750 milijuna eura.

Prema procjeni vrijednosti, osim Mercator grupe koja je procijenjena na 879 milijuna eura, najvrednija Agrokorova tvrtka jest Jamnica, čija je vrijednost nešto manje od pola milijarde eura. Nakon nje slijedi Ledo koji po toj procjeni vrijedi 281 milijun eura, potom Belje (277 milijuna eura), a Konzum je tek na četvrtom mjestu, s procijenjenom vrijednošću od 209 milijuna eura.  Na petom je mjestu PIK Vrbovec (181 milijun eura).

28. travanj 2024 19:18