Aktualno
StoryEditor

Vrijeme je za obranu WTO-a - norveška ministrica

18. Travanj 2018.

Norveška predvodi neformalne razgovore o mogućim rješenjima za probleme koji paraliziraju Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO), kazala je ministrica vanjskih poslova, skicirajući pokušaj obrane sustava od sve izraženije prijetnje protekcionizma.

Norveško je gospodarstvo izvozno orijentirano i desetljećima je crpilo značajnu korist od nesmetane svjetske razmjene dobara i usluga. Stoga prijetnje takvom liberalnom sustavu spadaju među najveće izazove s kojima se danas suočava, napominje Reuters.

>>> Trumpove mjere: Američki poljoprivrednici osjetili prve posljedice protekcionizma

Svjetska trgovinska politika uzdrmana je prošlomjesečnim američkim uvođenjem carina na čelik i aluminij koje su izazvale najave recipročnih mjera Kine i EU-a. Američki predsjednik Donald Trump optužio je WTO za pristranost prema najvećem gospodarstvu svijeta.

U razgovoru za Reuters norveška ministrica vanjskih poslova Ine Eriksen Soereide istaknula je u utorak da predvodi neformalne diplomatske razgovore članica WTO-a, uključujući SAD, kako bi se pronašla rješenja za probleme vezane za WTO.

"Mislim da je vrijeme da počnemo braniti ideju koja se nalazi u pozadini sustava baziranog na propisima, a ne samo propise", kazala je norveška dužnosnica u prvom duljem intervjuu za inozemne medije od preuzimanja dužnosti u listopadu prošle godine.

>>> EU ulaže žalbu WTO-u zbog američkih carina na čelik i aluminij

"Nastojimo zapravo pronaći nove moduse za neke od rasprava koje su na neki način kroz dugo razdoblje paralizirale WTO", pojasnila je.

"Moguće je pokrenuti stvari ako im možda pristupimo drugačije nego u proteklim godinama", ističe norveška dužnosnica.

U svibnju Soereide planira radnu večeru na ministarskoj razini na rubu pariškog summita Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) nakon moderiranja rasprava na siječanjskom Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu i na rubu summita WTO-a u Buenos Airesu u prosincu prošle godine.

"Čini se da je konstruktivnije kada stavimo na stranu sve zadane teme i počnemo raspravljati o politici", primjećuje norveška dužnosnica.

>>> Novi Trumpov poklič trgovinskom ratu: Priprema se popis kineskih proizvoda koje će cariniti

"Kada raspravljamo o WTO-u, jako smo fokusirani na tehničke aspekte, što je donekle razumljivo jer je riječ o sustavu baziranom na propisima - raspravljamo o propisima. Nismo se pak pokazali pretjerano dobrima u raspravama o tome zašto imamo takve propise i čemu nam služe", kazala je Ine Eriksen Soereide.

Norveška nije izuzeta od američkih carina na uvoz čelika i aluminija i Soereide je u travnju iznijela svoje primjedbe američkom ministru trgovine Wilburu Rossu.

Iako Norveška u SAD izvozi tek ograničenu količinu sirovina, pa je i proizvođač Norsk Hydro napomenuo da će američke carine "u vrlo ograničenoj mjeri" utjecati na njihovo poslovanje, Soereide više zabrinjava mogućnost da EU uvede protumjere.

"Tamo je usmjerena većina naše izvozne vrijednosti", kazala je norveška ministrica, dodajući da ju zabrinjavaju i bilateralna rješenja, poput sporazuma Washingtona i Južne Korejom o slobodnoj trgovini kojim se, po njezinom mišljenju, krše propisi WTO-a.

"Strahujem da ćemo svjedočiti novim sličnim bilateralnim sporazumima što će u konačnici vjerojatno potkopati sustav baziran na propisma", upozorava norveška ministrica vanjskih poslova.

26. travanj 2024 12:12