Aktualno
StoryEditor

Vučić: Nećemo moliti za europski put Srbije, ali hoćemo za bolji odnos s Hrvatskom

12. Veljača 2018.

Srbija neće moliti Hrvatsku da joj otvori ili zatvori neko poglavlje u pregovorima s EU-om, izjavio je u ponedjeljak u Zagrebu srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, a njegova hrvatska kolegica Kolinda Grabar-Kitarović pozvala je dvije države da budu zrele i otvorena pitanja rješavaju bez pritiska međunarodne zajednice.

Vučić se nada da Hrvatska neće kočiti europski put Srbije, no ističe da nikoga neće ni za što moliti.

>>>Predsjednici: Bilateralni pregovori oko granice na Dunavu još dvije godine, a potom sud

- Nećemo moliti bilo koga za bilo što, nećemo moliti ni Hrvatsku ni EU.  Ako smatrate da smo zaslužili da nam otvorite poglavlje, otvorite ga. Ako smatrate da smo zaslužiti da ga zatvorimo, zatvorite ga, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare s Grabar-Kitarović.

- No ono što ćemo moliti je da mi Srbi i vi Hrvati imamo bolje odnose, jer je to od bitnog značaja za jedan i drugi narod, dodao je.

>>>Vučić: Izražavam iskreno uvjerenje da će odnosi između Srbije i Hrvatske biti značajno unaprijeđeni

Kada je riječ o europskom putu Srbije, Grabar-Kitarović je rekla da je njezina želja i namjera "da pokažemo da smo zreli i odgovorni ta pitanja rješavati u okviru našeg bilateralnog dijaloga i da nam za to ne trebaju pritisci međunarodne zajednice".

Pozvala je vlade dviju zemalja da krenu "u ozbiljno razmatranje ne samo svih pojedinosti onoga što je navedeno u mjerilima za pojedina poglavlja, već općenito bilo čega što opterećuje odnose dviju država".

19. travanj 2024 07:38