Aktualno
StoryEditor

VW Touareg: Narodni SUV u premium klasi

08. Travanj 2018.

https://www.youtube.com/watch?v=IxFT1vPkXr8

Volkswagen Touareg jedan je od važnijih modela u povijesti njemačke tvrtke. To je 2002. bio prvi pravi SUV u njezinom programu, koji je otvorio vrata kasnijim manjim modelima. Sad je na red došla i treća generacija. Dizajnerska inspiracija za novi model pronađena je u manjem Tiguanu, naročito kada je u pitanju prednji kraj. To je logično i riječ je o dobroj odluci Volkswagenovih čelnika, jer nevjerojatno je koliko je pozitivnih kritika dobila druga generacija Tiguana.

Elegancija, a ne glomaznost

Treća generacija Touarega pripada premium segmentu u rangu s Mercedesom GLE, Audijem A7 ili BMW-om serije 5. Prodaja bi trebala početi na ljeto, a očekuje se viša cijena zbog uvođenja novih tehnologija.

Touareg je danas znatno elegantniji nego na počecima kada je osvajao glomaznošću. Novi Touareg narastao je u odnosu na prethodnika, od kojeg je duži 7,7, širi 4,4, ali i niži 7 mm, što pridonosi agresivnijem nastupu. Zahvaljujući novoj platformi, sada je 106 kg lakši. Još jedna dobra vijest za potencijalne kupce je činjenica da je prtljažnik narastao na 810 litara, što je čak 113 litara više nego kod prethodnika. Volkswagen u novom Touaregu prvi put predstavlja potpuno digitalizirani Innovision Cockpit, koji spaja digitalne instrumente (kokpit s 12-inčnim zaslonom) i 15-inčni(!) zaslon infozabavnog sustava Discover Premium. Uobičajene tipke ili prekidači više gotovo i nisu potrebni. Iako je Volkswagen ‘narodno vozilo‘, Touareg pripada premium segmentu u rangu s Mercedesom GLE, Audijem A7 ili BMW-om serije 5. VW je ugradio u novi Touareg ‘tonu‘ sigurnosne opreme. Iako još nema autonomnu vožnju, vrlo je blizu kada je u pitanju asistencija vozaču u kriznim situacijama.

Uporni s dizelašima

Afera s dizelašima nastala je upravo u Volkswagenu, ali uporni Nijemci ne odustaju kod Touarega s tim pogonom i mi svakako podržavamo tu odluku. Tako će novi Touareg na početku prodaje biti dostupan s dva V6 dizelska motora od 231 i 286 KS, s početkom jeseni dolazi i V6 benzinski motor snage 340 KS. Za njima će uslijediti 4.0 V8 dizelski motor od 421 KS. Planirana je i plug-in hibridna verzija, koja je će na početku biti rezervirana za kinesko tržište, ali moguće je da će hibrid stići i na europsko tlo. Prodaja novog Touarega trebala bi početi na ljeto, a očekuje se viša cijena zbog uvođenja novih tehnologija.

28. travanj 2024 10:28