Aktualno
StoryEditor

Wall Street ojačao, rast gospodarstva ubrzan

31. Kolovoz 2017.

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica porasle jer su nakon dobrih gospodarskih pokazatelja posljedice od uragana Harvey i tenzije na Korejskom poluotoku pale u drugi plan.

Dow Jones ojačao je 0,12 posto, na 21.892 boda, dok je S&P 500 porastao 0,46 posto, na 2.457 bodova, a Nasdaq indeks 1,05 posto, na 6.368 bodova.

Ulagače je ohrabrio jučer objavljeni revidirani podatak prema kojemu je američki bruto domaći proizvod (BDP) u drugom tromjesečju porastao 3 posto na godišnjoj razini, više od prethodne procjene od 2,6 posto i najviše u više od dvije godine.

>>>Gospodarske posljedice Harveya premašuju 40 milijardi dolara

Ubrzanje rasta gospodarstva zahvaljuje se snažnoj domaćoj potrošnji i rastu poslovnih investicija.

- Imao sam sumnje u to kakva je makroekonomska situacija, no fundamenti su i dalje dobri, što podaci o BDP-u potvrđuju, kaže John Velis, strateg u tvrtki State Street Global Markets.

Agencija za zapošljavanje ADP izvijestila je, pak, da je u kolovozu u privatnom sektoru SAD-a broj zaposlenih porastao za 237.000, više nego što se očekivalo, što ukazuje na daljnja poboljšanja na tržištu rada.

Zahvaljujući boljim nego što se očekivalo gospodarskim pokazateljima, tenzije između SAD-a i Sjeverne Koreje, nakon što je ta izolirana zemlja početkom tjedna ispalila raketu preko Japana, pale su u drugi plan.

>>>Azijske burze porasle, dolar nadoknađuje gubitke

U drugi plan pale su i poplave u Houstonu. Štete koje je Teksasu nanio uragan Harvey su velike, no analitičari kažu kako će obnova tog područja ublažiti negativne ekonomske posljedice.

No, ulagači su oprezni na što ukazuje ispodprosječni obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenila 5,1 milijarda dionica, dok je prosječni dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosio 5,8 milijardi.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,38 posto, na 7.365 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,47 posto, na 12.002 boda, a pariški CAC 0,49 posto, na 5.056 bodova.

07. svibanj 2024 18:22