Aktualno
StoryEditor

Wall Street oprezan nakon Trumpove odluke o Iranu

09. Svibanj 2018.

Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni jer su ulagači oprezni nakon odluke Washingtona o ponovnom uvođenju sankcija Iranu, što je podržalo cijene nafte i dionice u energetskom sektoru.

Dow Jones ojačao je 0,01 posto, na 24.360 bodova, a Nasdaq indeks 0,02 posto, na 7.266 bodova. S&P 500 oslabio je, pak, 0,03 posto, na 2.671 bod.

Američki predsjednik Donald Trump objavio je u utorak da se SAD povlače iz međunarodnog nuklearnog sporazuma kako bi spriječio Iran da razvije nuklearnu bombu i da će odmah ponovno uvesti gospodarske sankcije Teheranu. To je podržalo cijene nafte jer se ulagači plaše narušavanja ponude ‘crnog zlata‘ iz Irana, pa su dionice u energetskom sektoru jučer bile među najvećim dobitnicama. S&P indeks energetskog sektora ojačao je gotovo 0,8 posto.

>>> Trump se povukao iz nuklearnog sporazuma i uvodi opet sankcije Iranu

No, ulagači su bili oprezni jer Trumpova odluka povećava rizik od sukoba na Bliskom istoku i narušava odnose između SAD-a i njegovih europskih partnera. Ipak, Trump je poručio da je spreman za pregovore o novom sporazumu.

„Trump nije zatvorio vrata, on želi novi sporazum. Vrata su otvorena za novi pokušaj, što je ipak manje grubo nego što je mogao nastupiti”, kaže Brian Battle, direktor u tvrtki Performance Trust Capital Partners.

Zbog toga se cijelog dana trgovalo oprezno, a gubitke su indeksi nadoknadili tek pred kraj trgovanja. Pritom su cijene dionica u industrijskom, financijskom i tehnološkom sektoru porasle, dok su u komunalnom i telekomunikacijskom pale. A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,02 posto, na 7.565 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,28 posto, na 12.912 bodova, a pariški CAC 0,17 posto, na 5.521 bod.

25. svibanj 2022 18:06