Aktualno
StoryEditor

Wall Street porastao, čekaju se odluke Feda

04. Svibanj 2022.
Jerome Powell

Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi porasli drugi dan zaredom, a ponovno se trgovalo nesigurno dok ulagači čekaju odluke čelnika američke središnje banke o zaoštravanju monetarne politike.

Dow Jones ojačao je 67 bodova ili 0,20 posto, na 33.128 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,48 posto, na 4.175 bodova, a Nasdaq indeks 0,22 posto, na 12.563 boda.

Tijekom cijelog trgovanja indeksi su se izmjenjivali u pozitivnom i negativnom području jer ulagači nisu voljni previše riskirati uoči odluka čelnika američke središnje banke.

Jučer je počela njihova dvodnevna sjednica, a kako se inflacija u SAD-u kreće na najvišim razinama u 40 godina, gotovo svi očekuju povećanje kamatnih stopa za 0,50 postotnih bodova, što bi bilo najveće jednokratno povećanje cijene novca od 2000. godine.

Fed je već na sjednici u ožujku povećao kamate po prvi put od 2018. godine, za 0,25 postotnih bodova, a očekuje se da će i nakon svibnja nastaviti s agresivnim zaoštravanjem monetarne politike.

Zbog toga će u srijedu u fokusu ulagača biti konferencija za medije predsjednika Feda Jeromea Powella, koji bi mogao nagovijestiti kojim tempom će ubuduće povećavati kamate, ali i smanjivati bilancu, koju je Fed nagomilao kupujući obveznice kako bi pomogao gospodarstvu za vrijeme koronakrize.

- Glavni razlog nestabilnosti tržišta posljednjih mjeseci bio je Fed i njegova oštra retorika, stoga će Powellovi komentari biti glavni pokretač tržišta u srijedu -  kaže Ross Mayfield, strateg u tvrtki Baird.

S obzirom da je u prvom tromjesečju američko gospodarstvo palo na kvartalnoj razini po prvi put nakon dvije godine, ulagači se plaše da bi moglo uroniti u recesiju ako Fed previše poveća kamate.

Unatoč nesigurnosti uoči sjednice Feda, u posljednja dva dana cijene su dionica porasle, nakon oštrog pada u travnju.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, njih devet je jučer zabilježilo rast, a najviše energetski i financijski.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,22 posto, na 7.561 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,72 posto, na 14.039 bodova, a pariški CAC 0,79 posto, na 6.476 bodova.

Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica blago pale, dok tečaj dolara stagnira jer ulagači nisu voljni riskirati uoči odluka čelnika američke središnje banke o zaoštravanju monetarne politike.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6,30 sati u minusu 0,2 posto.

Pritom su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu pale između 0,1 i 1,1 posto. U Japanu, Kini, Singapuru i Indiji danas se zbog praznika ne radi.

Pad hongkonškog indeksa ponajviše je posljedica pritiska na dionice tehnoloških divova, kao što su Alibaba i Tencent, dok se na ostalim burzama trguje suzdržano, a indeksi stagniraju.

Ulagače nije osobito ohrabrio jučerašnji rast Wall Streeta drugi dan zaredom jer se ponovno trgovalo nesigurno, pri čemu su se tijekom cijelog trgovanja indeksi izmjenjivali u pozitivnom i negativnom području.

Nitko nije spreman previše riskirati, s obzirom da je jučer počela dvodnevna sjednica čelnika američke središnje banke.

20. travanj 2024 16:24