Aktualno
StoryEditor

Wilders obećao zabranu useljavanja muslimanima, zatvaranje džamija i izlazak iz Unije

18. Veljača 2017.

Nizozemski populist Geert Wilders započeo je u subotu predizbornu kampanju obećavši da će počistiti "marokanski šljam" zbog kojeg nizozemske ulice nisu sigurne i pozvavši sugrađane da "povrate" svoju zemlju glasujući za njegovu protumuslimansku i protueuropsku Slobodarsku stranku.

Wilders se nada da će na populističkoj platformi pobijediti na parlamentarnim izborima 15. ožujka. Stoga obećava zabranu useljavanja muslimana, zatvaranje svih džamija i izlazak iz EU-a.

Marine Le Pen: Brexit je okidač domino efekta koji će srušiti čitavu Europu

"U Nizozemskoj ima puno marokanskog šljama zbog kojeg ulice nisu sigurne", kazao je. "Ako želite povratiti svoju zemlju, ako želite da Nizozemska bude zemlja Nizozemaca, tada možete glasati samo za jednu stranku."

Wilders je to kazao tijekom obilaska stranačkog uporišta u Spijkenisseu, dijelu etnički raznolike industrijske zone oko Rotterdama.

Izrazio je također uvjerenost da će se nizozemski glasači suprotstaviti elitama koje ih zastrašuju i dovesti ga na vlast, što će pak dati vjetar u leđa francuskoj desničarki Marine Le Pen i populističkoj Alternativi za Njemačku (AfD), koji se nadaju da će ove godine radikalno promijeniti europsku politiku.

>>>Anketa: U francuskoj predsjedničkoj utrci predvodi Marine Le Pen

"Unatoč svoj mržnji i strahu koji su poticale elite u Britaniji i Bruxellesu, ljudi su uzeli svoju sudbinu u svoje ruke", rekao je, govoreći o britanskom referendumu o izlasku iz EU-a 23. lipnja. "Mislim da će se to dogoditi u Nizozemskoj, Francuskoj, Austriji i Njemačkoj."

Wildersova stranka vodi u anketama s potporom od 17 posto. No to je tek neznatno više od potpore koju uživaju liberali premijera Marka Ruttea, koji ga dostižu kopirajući jednim dijelom njegovu protuuseljeničku retoriku te zahvaljujući rastu gospodarstva.

Čak i ako pobijedi, Wilders će teško formirati vladu budući da većina velikih stranaka ne želi s njime koalirati, smatrajući njegove politike uvredljivima i čak neustavnima.

S obzirom na fragmentiranost nizozemske političke scene, koalicijska vlada četiriju ili više stranaka gotovo je neizbježna.

Wilders je u prosincu proglašen krivim za poticanje diskriminacije jer je predvodio svoje pristaše u povicima da žele "Manje! Manje! Manje" Marokanaca u zemlji.

Ispitivanje koje je u utorak objavilo nizozemsko ministarstvo za socijalna pitanja pokazalo je da se 40 posto Turaka i Marokanaca u Nizozemskoj ne osjeća prihvaćenima u zemlji.

18. travanj 2024 13:21