Aktualno
StoryEditor

Xi poručio čelnicima BRICS-a da moraju promicati liberalizaciju trgovine

03. Rujan 2017.

Rastuća gospodarstva BRICS-a moraju promicati liberalizaciju trgovine i otvorenu svjetsku ekonomiju, rekao je kineski predsjednik Xi Jinping na gospodarskom skupu u nedjelju na početku trodnevna summita koji se održava na jugoistoku Kine.

>>> Dosad nedostupna stranim ulagačima, Kina na tržište obveznica privlači inozemni kapital

Čelnici zemlja BRICS-a - Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južnoafričke Republike - raspravljat će u gradu Xiamenu do utorka, dajući Kini kao domaćinu posljednju šansu da se pozicionira kao bedem globalizacije suočena s agendom "America First" američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Čelnicima BRICS-a pridružit će se zemlje promatrači Tajland, Meksiko, Egipat, Gvineja i Tadžikistan a dužnosnici će raspravljati o planu "BRICS Plus" o mogućem proširenju bloka novim članicama.

>>> VIDEO: Kina ponovno uvodi super brze vlakove Fuxing

"Moramo se zauzimati za otvorenu svjetsku ekonomiju, promicati i olakšati liberalizaciju trgovine, zajednički stvoriti lanac novih globalnih vrijednosti i ostvariti ponovnu uspostavu globalne gospodarske ravnoteže", rekao je Xi okupljenim poslovnim čelnicima i višim dužnosnicima BRICS-a.

Xi je kazao da ima "puno povjerenje" u razvoj zemalja BRICS-a unatoč tvrdnjama  da važnost bloka blijedi zbog sporog rasta.

27. travanj 2024 10:18