Aktualno
StoryEditor

YouTube promijenio logo

31. Kolovoz 2017.

Zadnjih 12 godina logo YouTubea svodio se na dva akronima koji su se međusobno isprepletali. Kako je YouTube postao simbol za video na internetu, njegovi tvorci odlučili su se za estetsku intervenciju u logo koji je postao dio naših svakodnevica, prepoznatljivi simbol i ikonica koju većina ima instaliranu na svojim računalima i mobilnim telefonima.

- Do sada smo u našem logu imali riječ cijev (engl. tube). To je bilo malo čudno. Nitko nije shvaćao o čemu se tu radi, kaže Christopher Bettig, direktor kreativnog odjela marketinga YouTubea.

I dok većini običnih smrtnika pozicija trokuta koji označava "play" i riječ "Tube" u "YouTube" ne igra značaju ulogu u životu, ovi marketinški stručnjaci imaju zanimljivu teoriju. Naime, "tube" je sleng za televiziju, koja se nekoć bazirala na vakuumiranim cijevima (ako ste ikada rastavili stari televizor, onda znate o čemu se radi, ali za svaki slučaj, prilažemo tekstu i fotku).

Međutim, vakuumirane cijevi i stari televizori nemaju nikakve veze s fenomenom zvanim YouTube, pa su tvorci novog loga nastojali promijeniti poruku koju šalje taj simbol nove tehnologije. Osim toga, YouTube je od vremena svojeg nastanka, tamo negdje 2005., prerastao u tvrtku koja je direktno povezana s čitavim nizom proizvoda, koji se ne svode isključivo na stranicu na kojoj se objavljuju video kreacije privatnih korisnika. YouTube je na tržište plasirao  YouTube Kids, Gaming, Red, TV i Music, sve platforme koje su bitno različite od prvotne ideje, komuniciranja video sadržajem.

- Smatrali smo kako, s obzirom na sav taj rast, nemamo adekvatan simbol. Željeli smo stvoriti nešto kohezivno, nešto što doista govori, ovo je YouTube, rekao je za The Verge Bettig.

S timom stručnjaka razmatrao je ideju kako dominantno početno slovo "Y" učiniti interaktivnijim. Logu dodati mogućnost da povuče dominantne boje iz videa, povuče profilnu sliku, animirati logo. Međutim, kada su dizajneri primijenili ovaj koncept, uvidjeli su da stvara više nereda, nego što privlači pozornost, pa se od interaktivnog loga brzo odustalo. Na kraju, kreativni je odjel odlučio pojednostaviti stvari. Stari je logo bio neobičan, ali samo stručnom oku. Rubovi crvenog polja nisu bili ujednačeni, niti su svi fontovi u te dvije riječi bili isti. Stoga su odbacili stare fontove i prionuli na posao testiranja kako bi logo izgledao da se koriste fontovi iz doba kada smo koristili VHS kazete, vremena kada smo gledali crno-bijele televizije pa sve do najmodernije dizajniranih fontova.

- Zadržali smo povijest tvrtke u fontu koji se odnosi na tiskarsku industriju. Istim je fontom pisan i originalni logo, rekao je Betting. Stoga je logo, na prvi pogled, ostao vrlo sličan originalu, ali je izmijenjena pozicija ikone "play" kao i nijansa crvene boje.

Odabrana je boja #FF0000, crvena, žarka, a ikona "play" stavljena je na prvo mjesto. Tako su učinjene promjene logu, koje su detaljno promišljenije, usklađene s različitim platformama, prema različitim korisnicima. Stoga, ako niste znali, YouTube je promijenio svoj logo, na suptilan način, a promjenu nije lako uočiti.

09. prosinac 2023 09:23