Aktualno
StoryEditor

Z. Marić: Bolji smo od procjena, neki su očekivali popravak rejtinga za jedan stupanj

23. Rujan 2017.

Ministar financija Zdravko Marić u subotu je istaknuo da je Hrvatska u nešto manje od godinu dana već drugi put dobila pozitivne vijesti iz Standard&Poor‘sa (S&P) te vjeruje da unaprijeđenje izgleda sugerira i skorašnje poboljšanje kreditnog rejtinga.

Agencija Standard & Poor‘s (S&P) zadržala je u petak dosadašnji dugoročni kreditni rejting Hrvatske na ‘BB‘ i kratkoročni na ‘B‘, no podigla je izglede sa stabilnih na pozitivne jer hrvatsko gospodarstvo nastavlja rasti, pri čemu se smanjuje teret dugova.

>>>S&P poboljšao izglede na pozitivne, zadržao hrvatski kreditni rejting na BB

"U nešto manje od godinu Hrvatska već drugi put dobiva pozitivnu vijest od S&P-ja", kazao je Marić u izjavi za Hinu, podsjetivši da je u prosincu ta agencija podigla izglede za rejting s negativnih na stabilne. "Još od 2007. od rejting agencija nismo dobivali poboljšanja bilo naših izgleda bilo rejtinga, tako da ovu vijest smatram dobrom", dodao je.

Očekivanja S&P-ja o smanjivanju udjela javnog duga u BDP-u na 75 posto do 2020. godine smatra potpuno realnima, "To je naš važan scenarij, a činit ćemo sve da budemo i bolji od toga", kazao je Marić.

Navodi kako su neki od domaćih analitičara, prateći financijska tržišta, posebice emisije domaćih obveznica i njihove atraktivne cijene i prinose na sekundarnom tržištu, s razlogom očekivali da bi u već u ovom koraku moglo doći i do popravljanja rejtinga za jedan stupanj.

"No, analitičari S&P-ja su se odlučili u dva koraka, kroz unaprijeđenje naših izgleda sugerirati da je Hrvatska vrlo blizu tog sljedećeg koraka - poboljšanja rejtinga", izjavio je Marić.

Istaknuo je kako su u S&P-ju prepoznali da je Hrvatska na  stabilnoj putanji rasta od 3 posto, za što najvećim dijelom zasluge idu prema hrvatskm gospodarstvu, ali i Vladi, koja nastoji da taj rast bude održiviji i jači od postojećih stopa.

>>>Plenković o rejtingu: Napravili smo izvrstan korak prema investicijskoj razini

"Zadovoljan sam što su i u ovom izvješću ponovno prepoznati napori i rezultati ostvareni na području javnih financija. Ovo sada nije više kratkoročni trend. Sad već imamo dvije godine kontinuirano dobre pokazatelje u javnim financijama - povijesno niske razine deficita, u prvoj polovini ove godine čak i blagi suficit proračuna opće države, a nastavljamo i trend smanjivanja javnog duga", rekao je ministar financija.

Želimo sami diktirati pravila i biti ustrajni u namjeri smanjivanja deficita i javnog duga.

Istaknuo je i da su u S&P-ju jasno rekli da Hrvatska dobro stoji i po pitanju vanjskih neravnoteža, koje su godinama bile veliki problem, posebice visoki deficiti tekućeg računa. "Sada Hrvatska ostvaruje višak na tekućem računu, kad se gledaju uvoz i izvoz i roba i usluga, odnosno turizam", rekao je Marić.

>>>Marić: U rastu BDP vide se određeni pozitivni efekti porezne reforme

Dodaje da su u S&P-u ukazali i na iduće korake koje Hrvatska mora poduzeti u smjeru strukturnih reformi koje će unaprijediti potencijal hrvatskog gospodarstva, a gospodarski rast učiniti stabilnijim i održivijim, čime će se posljedično javne financije sve više poboljšavati.

Proračun za 2018. uz pretpostavku deficita od 0,8 posto i udjela javnog duga ispod 80 posto BDP-a

Odgovarajući na upit o proračunu za iduću godinu, Marić je istaknuo da iduće godine vidi proračunski deficit unutar 1 posto te daljnje smanjivanje udjela javnog duga, s ovogodišnjih 81,1 posto BDP-a za dodatnih 2,5-postotnih bodova niže.

"Želimo sami diktirati pravila i biti ustrajni u namjeri smanjivanja deficita i javnog duga. Za 2018. pretpostavljamo da će deficit opće države biti unutar 1 posto BDP-a, radna je pretpostavka 0,8 posto, a očekujemo i nastavak smanjivanja udjela javnog duga u BDP-u - krajem ove godine očekujemo da će taj udjel pasti na 81,1 posto BDP-a, a iduće biti za dodatnih 2,5-postotnih bodova niži", kaže Marić.

>>>Marić: Ostvaren najbolji proračunski rezultat u posljednjih 15 godina; suficit 35 milijuna kuna

Očekivanja S&P-ja o smanjivanju udjela javnog duga u BDP-u na 75 posto do 2020. godine smatra potpuno realnima, "To je naš važan scenarij, a činit ćemo sve da budemo i bolji od toga", kazao je Marić, podsjetivši da je u programu Vlade navedeno da se udjel javnog duga želi smanjiti za 10 postotnih bodova u razdoblju od četiri godine, odnosno u prosjeku za 2,5 postotna boda godišnje. "Već u prvoj godini, a vjerujem i u ovoj drugoj, pokazujemo da imamo i bolje rezultate od tih procjena", zaključio je Marić.

Sve tri vodeće rejting agencije – Fitch, S&P i Moody‘s - kreditni rejting Hrvatske tako i dalje drže dva stupnja ispod investicijske razine. No, dok Fitch i Moody‘s izglede drže stabilnima, S&P sada drži izglede pozitivnima, što znači da bi njegov sljedeći potez mogao biti i povećanje samog rejtinga.

"Rejting Hrvatske mogli bismo podići ako se gospodarski oporavak održi, dok Vlada nastavlja pokazivati sposobnost i spremnost da implementira strukturne reforme i drži se svojeg plana fiskalne konsolidacije, što će voditi do održive konsolidacije državnih financija", poručuje S&P.

Dodaju da bi mogli razmotriti podizanje rejtinga i ako se vanjske neravnoteže poboljšaju brže od njihova osnovnog scenarija kao rezultat snažnijeg inozemnog razduživanja ili bržeg rasta primitaka u bilanci plaćanja.

28. travanj 2024 21:48