Aktualno
StoryEditor

Z. Marić: Jedinicama lokalne samouprave prepuštamo 1,4 milijarde kuna

24. Studeni 2017.

Novi Zakon o financiranju jedinica lokalne samouprave predstavio je gradonačelnicima okupljenima u Vodicama na Liderovoj konferenciji 48 sati ministar financija Zdravko Marić, odgovorio na njihova pitanja i prijedloge te pojasnio nejasnoće.

Zakonom koji još treba proći drugo saborsko čitanje Vlada uz ostalo želi učiniti jednostavnijim, razumljivijim i pravednijim sustav raspodjele prihoda od poreza na dohodak.

>>>G. Marić: Strategija je mobilizirati i aktivirati svu državnu imovinu

Ministar financija ponovio je u Vodicama ključne izmjene, rekavši kako se prihod od poreza na dohodak u cijelosti prepušta jedinicama lokalne samouprave. Pojasnio je da prihod od poreza na dohodak po osnovi kamata na štednju postaje prihod jedinica lokalne samouprave, da im se prepušta i udio koji je do sada namjenski korišten za financiranje decentraliziranih funkcija te kako se uspostavlja nove model fiskalnog izravnavanja.

>>>Žalac: Uskoro će preko pola Hrvatske imati status potpomognutog područja

- Govorimo o iznosu od 1,4 milijarde kuna koje se prepuštaju jedinicama lokalne samouprave. Već je bilo pitanja jer su neki izračunali da će novim sustavom raspodjele proći lošije. Ako neka jedinica lokalne samouprave ostvari niži prihod nego do sada ići će izravna kompenzacija, no velika većina jedinica lokalne samouprave proći će puno bolje - rekao je Marić i pojasnio da će raspodjela biti pravednija i zahvaljujući fondu izravnanja.

Vladine simulacije i porezne tajne

Okupljene gradonačelnike zanimale su konkretne brojke s kojima bi mogli računati u raspodjelu prihoda od poreza na dohodak, pa je tako Željko Turk, gradonačelnik Zaprešića i predsjednik Udruge gradova, pitao ministra da detaljnije pojasni Vladine simulacije.

>>>48 sati: Kako do većih prihoda nakon ukidanja Poreza na nekretnine

- Postoji samo jedna brojka koju mogu garantirati, a to je iznos prihoda od poreza na dohodak. Sve ostalo temeljeno je na pretpostavkama - odgovorio je ministar Zdravko Marić.

Gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin iskoristio je prigodu za pitanje o liberalizaciji instituta porezne tajne. Smatra da bi jedinicama lokalne samouprave Porezna uprava trebala osigurati tražene podatke.

>>>48 sati: Iduće godine velika javna nabava spremnika za odvojeno prikupljanje otpada

Ministar Marić se složio da unutar sustava Porezne uprave ima prostora za pojednostavljenje procedura te obećao da će se raditi na tome da se olakša i pojednostavi komunikacija, ali i ustvrdio da institut porezne tajne ne postoji slučajno i da ga treba poštovati.

>>>Ćorić o gospodarenju otpadom: Daleko smo od zacrtanih ciljeva, čeka nas izazovno razdoblje

Iz publike su se čule i primjedbe da ni ovaj zakon ne osigurava pravu decentralizaciju kao i prijedlog da država smanji jedinicama lokalne samouprave PDV na komunalnu infrastrukturu na što je Marić odgovorio da je i aktualna saborska rasprava iznjedrila nekoliko zanimljivih prijedloga, ali da ništa ne može učiniti preko noći.

>>>48 sati: Primjeri dobre prakse za ‘građanski proračun’ i uređenje obalnog pojasa

Na kraju je obećao da će, dođe li zbog reforme do smanjenja sredstava za pojedine jedinice lokalne samouprave, naći načina da se to kompenzira i zaključio da ni ne pomišljaju na smanjivanje sredstava za lokalnu samoupravu.

26. travanj 2024 04:03