Aktualno
StoryEditor

Za 19 projekata prerade u ribarstvu 56,6 milijuna kuna potpore

30. Svibanj 2018.

U Ministarstvu poljoprivrede u srijedu je potpisano 19 odluka o dodjeli sredstava u okviru Mjere IV. 4 "Prerada proizvoda ribarstva i akvakulture" vrijednih 56,6 milijuna kuna.

Radi se o Operativnom programu za pomorstvo i ribarstvo Republike Hrvatske za programsko razdoblje 2014.-2020., a rezultat je to drugog natječaja za provedbu te mjere, provedenog prošle godine. Na natječaj  su se mogli kandidirati projekti izgradnje ili rekonstrukcije objekata za preradu proizvoda ribarstva te skladišnih prostora, projekti opremanja objekata za maloprodaju; kupnju specijaliziranih vozila, sustava za nadzor objekata kao i za unaprjeđenje uvjeta rada u objektima.

>>>Ribarima u 2017. isplaćeno 206,6 milijuna kuna potpore

Predmet potpore su ulaganja u preradu proizvoda ribarstva i akvakulture u cjelokupnom lancu prerade. Najveći je iznos potpore po korisniku je 7,5 milijuna kuna, a isplata potpore moguća je jednokratno po završetku ulaganja ili etapno, svaka tri mjeseca po završetku dijela radova.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić tom je prigodom istaknuo da je Hrvatskoj kroz Europski fond za pomorstvo i ribarstvo na raspolaganju 350 milijuna eura za 36 mjera vezanih za morski i slatkovodni ulov i uzgoj, preradu i trženje proizvoda kao i  za bolju organizaciju proizvođača i lokalne akcijske grupe u ribarstvu. Spomenutim se pokriva cjelokupan sektor hrvatskog ribarstva.

>>>Poljoprivrednicima potpore do 70 posto na police osiguranja za usjeve

"Ubrzali smo procedure dodjele novca i u godinu i pol dana mandata ostvarili smo šest puta bolje rezultate. Za provedbu 16 mjera imamo ugovoreno preko milijardu kuna", istaknuo je Tolušić dodavši kako sektor ribarstva već niz godina bilježi pozitivnu vanjsko-trgovinsku bilancu, odnosno suficit od 46 milijuna eura.

"Dodijeljenih 56,6 milijuna kuna potpore za ovih 19 projekata dodatno će unaprijediti sektor, poglavito jer vrijednost investicije u nove objekte za preradu ribe i maloprodaju, skladišta i opremu prelazi čak 130 milijuna kuna", zaključio je Tolušić.

29. travanj 2024 15:13