Aktualno
StoryEditor

Za Bjelovarsko-bilogorsku županiju proračun za 2018. godinu 20 posto veći od ovogodišnjeg

30. Studeni 2017.

Bjelovarsko-bilogorska Županijska skupština prihvatila je većinom glasova županijski proračun od 517 milijuna kuna za 2018. godinu, što je 20-ak posto više od ovogodišnjega. Za proračun su glasovala 24 vijećnika, a 13 ih je bilo protiv.

Obrazlažući prijedlog proračuna, župan Damir Bajs istaknuo je da na planirano povećanje prihoda najviše utječu odobreni projekti koji se financiraju iz EU i državnih fondova, izmjena porezne politike na državnoj razini, koja bi izvorne prihode Bjelovarsko-bilogorske županije trebala povećati desetak milijuna kuna, te dovršetak uvođenja županijske riznice. Bajs je predložio amandman za sufinanciranje željezničkog prijevoza s 200 tisuća kuna, ističući kako Hrvatske željeznice sljedeće godine uvode nove veze Bjelovar – Zagreb i Daruvar – Zagreb.

- Nakon niza godina i ulaganja HŽ-a od 70 i više milijuna kuna, putnički prijevoz vlakom vraća se u Daruvar, a nakon više desetljeća u planu je i ponovno uvođenje izravne putničke linije Daruvar – Zagreb, rekao je Bajs.

>>>Pernar čitao Bibliju, Bauk izvukao crvene štikle – Sabor donio Državni proračun za 2018.

Kako je rekao, proračunom je planirano i milijun kuna za izgradnju zgrade centra pravosuđa u Bjelovaru.

- Bjelovar je regionalno pravosudno sjedište pod čijom su nadležnošću tri županije. Pravosudne institucije trenutačno nemaju odgovarajući smještaj i stoga mi je drago što imamo najave iz Ministarstva pravosuđa da će se u Bjelovaru iduće godine graditi nova zgrada centra pravosuđa čija vrijednost s potrebnom opremom premašuje 30 milijuna kuna, istaknuo je Bajs.

Oporbeni klubovi HDZ-a, HSS-a i HSLS-a predložili su četiri amandmana. Od jednog su odustali prije nego što je došao na red za glasovanje, a među preostala tri dva su bila tehničke naravi, a treći je bio sufinanciranje nabave besplatnih udžbenika za sve učenike osnovnih u toj županiji u visini od tri milijuna kuna. Taj bi se novac, kako je predložio predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a Silvestar Štefović, namaknuo smanjenjem proračuna za ured župana.

>>>Vlada redom odbija sve amandmane oporbe na predloženi proračun za 2018.

- U kabinetu župana zaposleno je 11 djelatnika, a primjera radi, u Upravnom odjelu za gospodarstvo samo pročelnik i još jedna osoba. Smatramo da bi se proračun za kabinet župana mogao smanjiti s 3,65 milijuna kuna za najmanje dva milijuna kuna, rekao je Štefović.

HDZ-ov vijećnik Drago Hodak istaknuo je da je Bjelovarsko-bilogorska županija po svim kriterijima među najgorima u Hrvatskoj, za što je župan kao nositelj izvršne vlasti najviše odgovoran. Dodao je kako smatra da će se proračun teško ostvariti. Članovi Županijske skupštine iz vladajuće koalicije, koju uz Nezavisnu listu Damira Bajsa čine SDP, HNS i stranke umirovljenika, uglavnom su isticali razvojne komponente proračuna. Župan je rekao kako vjeruje da će do rebalansa proračuna za 2018. godinu doći vrlo brzo, ali on će biti usmjeren prema dodatnom povećanju, a ne smanjenju.

Amandmani oporbe su odbijeni. Amandman za besplatne udžbenike odbijen je s obrazloženjem da tri milijuna kuna nije dovoljno za osiguranje besplatnih udžbenika svim osnovnoškolcima na području Bjelovarsko-bilogorske županije.

 

28. travanj 2024 10:28