Aktualno
StoryEditor

Za odvajanje otpada EU osigurala 3,6 milijardi kuna - do 2020. treba razdvajati polovinu

18. Srpanj 2018.

Kako bi se približili realizaciji preuzetih obveza da se do 2020. godine u Republici Hrvatskoj odvojeno sakuplja i reciklira 50 % otpadnog papira, metala, plastike i stakla, ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić te njegovi suradnici obišli su u prvih šest mjeseci ove godine sve županije u Republici Hrvatskoj gdje su se sastali s petstotinjak čelnika jedinica lokalne samouprave.

>>>Zero Waste Hrvatska: Centri za otpad nisu dobri ni za okoliš ni za zdravlje ni za džep građana

Na radnim sastancima na kojima su sudjelovali gradonačelnici, načelnici, župani i stručnjaci iz Ministarstva sagledana je trenutna situacija u području gospodarenja otpadom, a kako bi se poduzele aktivnosti za ubrzavanje i realizaciju obveza koje proizlaze iz Uredbe, odnosno Zakona o održivom gospodarenju otpadom. Tom je prigodom istaknuto kako je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike donijelo potrebne propise i putem EU fondova osigurava sufinanciranje infrastrukture potrebne za odvajanje otpada. Ukupna alokacija koja je na raspolaganju je 475 milijuna EUR, tj. 3,6 milijardi HRK.

Konkretno, u tijeku je javni poziv za izgradnju i opremanje reciklažnih dvorišta vrijedan 214,5 milijuna kuna. Do sada je doneseno 76 odluka o financiranju, a 22 odluke su u postupku odobravanja. Nadalje, 250 milijuna kuna vrijedan je natječaj za nabavu spremnika.

S obzirom da od 1. siječnja 2019. godine više neće biti moguće odlaganje otpada na odlagališna kakva danas poznajemo te da se odlagališta moraju sanirati i u konačnici zatvoriti, za tu namjenu također su osigurana EU sredstva. U tijeku je, do petka 20. srpnja 2018. godine, iskaz interesa za nabavu vozila nakon čega se u rujnu očekuje raspisivanje javnog poziva za EU sufinanciranje. Uskoro se očekuje i raspisivanje natječaja za izgradnju postrojenja za sortiranje, odvojeno prikupljanje otpada i obradu odvojeno prikupljenog biootpada.

>>>Građani prosvjedovali protiv skladištenja otpada u bivšoj podsusedskoj cementari

Osim ulaganja u infrastrukturu, 47,2 milijuna kuna osigurano je za izobrazno - informativne aktivnosti. Do sada je pristiglo 78 prijava, a čime će biti zahvaćeno oko 2 milijuna ljudi.

Time su u proteklih godinu dana objavljeni javni pozivi vrijedni 1.148.239.075 čime je za Ministarstvo zaštite okoliša i energetike godina 2018. potvrđena kao godina izgradnje infrastrukture.

Prihvatljivi prijavitelji na ove javne pozive su upravo općine i gradovi čiji su čelnici prepoznali dobrobiti održanih radnih sastanaka koji su im, kako sami ističu, približili mogućnost povlačenja bespovratnih sredstava.

>>>Predstavljen prvi vodič za održivo gospodarenje otpadom

Kako bi se zaokružio sustav, ministar Ćorić donio je odluke o sufinanciranju pripremne dokumentacije za tri centra za gospodarenje otpadom - Šagulje, Orlovljak i Zagreb, a za što je osigurano 51 milijun kuna. Donesenim odlukama zahvaćeno je 1 928 785 stanovnika s područja Brodsko-posavske, Požeško-slavonske, Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Zagrebačke i dijela Sisačko-moslavačke županije te Grada Zagreba.

27. travanj 2024 19:53