Aktualno
StoryEditor

Zaboku odobreno oko 10 milijuna kuna za prekvalifikaciju i zapošljavanje 55 žena

16. Siječanj 2018.

Zbog nezadovoljavajućeg položaja žena u Krapinsko-zagorskoj županiji i cijeloj zemlji koje ne mogu naći posao i prešle su neku dobnu granicu, Grad Zabok odlučio se na prijavu projekta kojeg su nazvali ‘Mi pomažemo starijima – MIPOS‘. Radi se o projektu za koji su Grad Zabok i partneri odlukom Ministarstva rada i mirovinskog sustava u sklopu programa ‘Zaželi – Program zapošljavanja žena‘, dobili gotovo 9 milijuna i 400 tisuća kuna bespovratnih sredstava.

>>>Projekt ‘Zaželi’ zaživio u Vinkovcima: Grad zapošljava 50 dugotrajno nezaposlenih žena

Zamjenica gradonačelnika Zaboka, Valentina Đurek istaknula je da su na taj način željeli ženama koje su prešle neku dobnu granicu i ne mogu naći posao, omogućiti edukaciju te da ih se zaposliti na 24 mjeseca uz tendenciju da si poslije lakše pronađu posao. Jedan od uvjeta je da žene budu prijavljene na Hrvatski zavod za zapošljavanje te da imaju najviše završenu srednju školu.

- Korisnici o kojima će žene skrbiti bit će s područja jedinica lokalne samouprave koje smo nabrojili, a Gradska društva Crvenog križa te dvije nabrojene udruge zaposlit će žene uključene u projekt. GDCK Zlatar zaposlit će devet žena, GDCK Donja Stubica deset, GDCK Zabok dvanaest, Udruga invalida Bedekovčina četrnaest te Udruga Lipin cvijet deset što je 55 žena. Svaka žena brinut će o minimalno četiri korisnika pa dolazimo do brojke da će projektom biti obuhvaćeno 313 korisnika, rekla je Đurek.

>>>Vukovarsko-srijemska županija ‘povukla’ 106 milijuna kuna kroz program Zaželi

Kako piše portal Zagorje.com, tijekom provođenja projekta svaki korisnik dobivat će mjesečno paket higijenskih potrepština u vrijednosti 200 kuna koji će osiguravati jedan od pet glavnih partnera koji će zapošljavati žene. Za one žene koje ne voze osigurat će se i 10 bicikala za GDCK Zabok i za GDCK Zlatar koji će omogućiti ženama lakšu mobilnost od korisnika do korisnika. Ženama koje voze, vraćat će se troškovi prijevoza.

Financirat će im se i prekvalifikacija, a njih 30 educirat će se za njegovateljicu te njih 25 za gerontodomaćicu.

- Njihov zadatak bit će doći do korisnika koji su starije osobe, koje žive u samačkim domaćinstvima ili koje su osobe s invaliditetom. Nekima će biti potrebna njega, briga o lijekovima, obavljanje svakodnevnih poslova, a najvažnije je možda druženje i topla riječ, naglasila je Đurek.

02. svibanj 2024 10:03