Aktualno
StoryEditor

Zaklada Novo sutra stipendijama stimulira proizvodnju više STEM-ovaca u Slavoniji

29. Svibanj 2017.

Mladima su u ostvarenju punih potencijala često zapreka materijalni uvjeti. Iako se u našem društvu može čuti da je obrazovanje dostupno svima, obiteljski socijalno-ekonomski status još je prevaga pri odluci o nastavku školovanja jer troškovi studija ne uključuju samo školarinu. Djeci nezaposlenih ili samohranih roditelja velik je izazov otisnuti se na petogodišnji studij i financijski ne pridonositi kućanstvu, već ga dodatno iscrpljivati. Svjesni tih zapreka, u zakladi Novo sutra raspisali su natječaj u kojem je uz izvrsnost ključni kriterij za dodjelu stipendije od 1500 kuna na mjesec socioekonomski status. Tako će studenti bez roditelja te oni čiji su roditelji samohrani, nezaposleni ili uzdržavaju više djece ostvariti dodatne bodove.

>>> Europski novac za hrvatsku STEM revoluciju: Krenuo je pilot projekt ‘e-Škola’

Obrazovanje za budućnost

Stipendije su usmjerene na poticanje visokog obrazovanja iz STEM-a, a osim studenata prirodnih i tehničkih fakulteta na natječaj se mogu prijaviti i oni koji studiraju ekonomiju i pravo.

Uz izvrsnost ključni je kriterij za dodjelu stipendija zaklade Novo sutra socioekonomski status. Studenti bez roditelja i oni čiji su roditelji samohrani, nezaposleni ili uzdržavaju više djece ostvarit će dodatne bodove. Na natječaj se osim studenata prirodnih i tehničkih fakulteta mogu prijaviti i oni koji studiraju ekonomiju i pravo.

– Obrazovanje u području STEM-a osnova je svakoga gospodarstva u svijetu. U posljednje vrijeme imamo niz revolucija koje počivaju na robotici, tehnologiji… Ako se tomu ne prilagodimo, Hrvatska će strahovito nazadovati, imat ćemo još veći egzodus mladih. To jedino možemo spriječiti jačajući STEM. Zbog toga je povećanje broja stipendija u tome području iznimno važno, kaže dr. sc. Tome Antičić, ravnatelj Instituta Ruđera Boškovića, koji je ujedno član Uprave zaklade Novo sutra.

S obzirom na rastući trend iseljavanja iz tog dijela Hrvatske, stipendije su namijenjene studentima s prebivalištem u jednoj od pet slavonskih županija: Vukovarsko-srijemskoj, Osječko-baranjskoj, Požeško- slavonskoj, Brodsko-posavskoj ili Virovitičko- podravskoj. Dodatni bodovi ići će onima koji ne studiraju u Slavoniji jer se pretpostavlja da oni imaju veće životne troškove.

>>> Žalac: Do kraja godine planiramo povući 13 milijardi kuna za ‘oživljavanje Slavonije’

– Fokusirali smo se na pet slavonskih županija kako bismo našim studentima olakšali život u kojem god dijelu Hrvatske studirali. Cijenit ćemo izvrsnost, zbog čega stipendije dodjeljujemo studentima druge godine preddiplomskog studija promatrajući njihov uspjeh iz prve godine. Svrha je zaklade Novo sutra motivirati studente da nastave školovanje i ostanu u Hrvatskoj – objasnio je Davor Relatić iz vukovarske zaklade Novo sutra, koju je osnovao Pavao Vujnovac, vlasnik regionalne energetske kompanije ENNA-e i Prvoga plinarskog društva.

Mogućnost radnog mjesta

Završe li stipendisti studijsku godinu s prosjekom iznad 4.0, zaklada će ih nastaviti stipendirati, a nakon završetka obrazovanja, ovisno o potrebama za kadrom, mogli bi konkurirati za radno mjesto u tvrtkama ENNA-e. Natječaj za prvih 20 stipendija zaklade Novo sutra, čiji djelokrug obuhvaća još tri područja – njegovanje humanosti, očuvanje baštine te potporu startupovima, raspisan je 20. svibnja na službenoj stranici novosutra. hr, na kojoj se mogu pronaći i pojedinosti o uvjetima prijave.

19. travanj 2024 01:06