Aktualno
StoryEditor

Zakonom o akvakulturi planira se udvostručiti proizvodnja ribe

11. Prosinac 2017.

Za povećanje proizvodnje i dugoročna rješenja za stabilnu budućnost ribarstva Vlada RH usvojila je zakon o akvakulturi kojim se planira unaprijediti konkurentnost akvakulture te njezine održivosti u društveno-gospodarskom smislu i povećati ukupnu proizvodnju u akvakulturi uz poštovanje načela ekonomske, socijalne i ekološke održivosti, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Glavni cilj donošenja Zakona o akvakulturi je uspostava posebnog zakonskog okvira za obavljanje ove djelatnosti, izdvajanjem iz propisa koji uređuju ribolov te objedinjavanjem uvjeta za obavljanje akvakulture u moru i u kopnenim vodama, u svrhu učinkovitije provedbe reformirane Zajedničke ribarstvene politike Europske unije (ZRP) koja se odnosi na akvakulturu, kao i onih elemenata uzgoja koji su isključivo u nacionalnoj nadležnosti, ističu iz Ministarstva poljoprivrede.

>>>Novi propis: Umjesto zaštite domaćih dobavljača, država šire otvara vrata uvozu

Ukupna vrijednost proizvodnje u marikulturi u 2016. godini iznosila 100 milijuna eura i ima tendeciju rasta i na temelju nje rast će i vrijednost ukupne akvakulture, s time da je vrijednost slatkovodne akvakulture oko 8 milijuna eura, kazali su iz Ministarstva poljoprivrede.

Akvakulturu, Tomislav Tolušić ministar poljoprivrede, vidi kao stratešku granu kroz koju će se razvijati dugoročna rješenja za stabilnu ribarsku industriju, a donošenjem zakona olakšava se tehnička i administrativnu provedba Zajedničke ribarstvene politike EU.

- Podržavam planove i stalna ulaganja naših proizvođača koji do 2020. godine namjeravaju udvostručiti današnje količine proizvodnje ribe zbog velike potražnje. Imamo velike potencijale idemo ih iskoristiti. Europa više od 65 % potrebe za ribom uveze, a kroz hrvatski uzgoj u akvakulturi možemo okrenuti te brojke u našu korist, rekao je Tolušić.

27. travanj 2024 02:36