Aktualno
StoryEditor

Zakup državnih lokala: Zašto ministar Marić mora utjerivati najamnine za svaku garažu?

16. Lipanj 2019.

Potkraj lipnja istječe rok ‘za reguliranje zakupnog odnosa‘. Ta formulacija Ministarstva državne imovine znači da do tada zakupci trebaju potpisati nove ugovore, a skriva činjenicu da su nove najamnine kudikamo veće. Iz Udruženja obrtnika tvrde da je riječ o poskupljenju i do 300 posto.

Priču o dizanju cijena najma državnih nekretnina na Indexu.hr iščitavam na nekoliko razina i s kontradiktornim emocijama. S jedne strane, dobro je što država malo pametnije raspolaže svojom imovinom. Tu je i socijalno intonirano obrazloženje Ministarstva državne imovine da je diglo najamninu (npr. u zagrebačkoj Vlaškoj ulici) sa 68 kuna po kvadratu na 94 kune, a tržišna cijena u toj zoni je oko 370 kuna po kvadratu.

A tu dolazimo do druge razine, i drugih emocija: pa zašto bi država uopće trebala nekome darovati svaki mjesec razliku od 276 kuna po svakom iznajmljenom kvadratu (a dosad i pune 302 kune)?

To za konkretni lokal od 68 kvadrata predstavlja godišnji manjak od 225 tisuća kuna u proračunu!

Što će na to reći konkurent našeg zakupca koji plaća tržišnu najamninu za susjedni lokal?

Sljedeća je razina iščitavanja ove priče djelatnost koja se obavlja u lokalu. Indexu se požalio limar Josip Ričković, koji 40 godina ima limariju u istoj garaži u dvorištu u Vlaškoj ulici, a sad mu je najamnina povećana s 1758 na 3304 kune. Limarov kolega, koji ima jedini kovinopojasarski obrt u Zagrebu, plaćao je najam 2530 kuna, a sad su mu ga digli na 3900 kuna. Takve obrtnike država tretira jednako kao i vlasnike kafića, trgovine ili podružnice limarske multinacionalke. Za razliku od gradova, država ne prepoznaje tradiciju i deficitarna zanimanja.

A kad već država nema sentiment za male zakupce, dolazimo do sljedeće razine problema. Pa što će državi uopće sve te puste nekretnine i zašto ministar državne imovine Goran Marić svakog prvog u mjesecu mora obilaziti lokale u zakupu i utjerivati najamnine?

Kad država može nekretnine darovati gradovima i općinama i prodavati zemljišta privatnim poduzetnicima za nove investicije, mogla bi i vlaškovuličansku garažu darovati ili prodati dugogodišnjem zakupcu po simboličnoj cijeni.

 U subotu je u zakup ponuđeno 16 poslovnih prostora u vlasništvu države na lokacijama u središtu Zagreba, dva u Osijeku i jedan u Rijeci. Državne nekretnine d.o.o. ističu da je u Zagrebu riječ o top lokacijama. U ponudi su poslovni prostori od 30-tak do 200-tinjak m², početne mjesečne zakupnine istaknute su u Javnom pozivu, a ovisno o prostoru iznose od 1.600 do 10.000 kuna.  Ugovor o zakupu sklapa se na rok od 10 godina s ponuditeljem koji je ispunio uvjete natječaja i ponudio najviši iznos zakupnine.  

Eto novih inkasatorskih obveza za ministra Gorana Marića.

27. srpanj 2024 02:26