Aktualno
StoryEditor

Zašto je DIP tiskao samo 3 milijuna glasačkih listića?

31. Svibanj 2019.

Niska izlaznost birača na prethodne izbore za Europski parlament bila je jedan od elemenata kojim se Državno izborno povjerenstvo (DIP) vodilo kada je odlučilo da će se za ovogodišnje izbore tiskati tri milijuna glasačkih listića, iako je pravo glasa imalo više od 3,8 milijuna birača.

Time je DIP odgovorio stranci Neovisni za Hrvatsku, koja je upozorila na mogućnost ‘manipulacije‘ izbora budući je na jednom biračkom mjestu u Slavonskom Brodu dostavljeno 816 glasačkih listića, umjesto 1020, koliko je birača bilo na popisu.

DIP odbija optužbe, navodeći kako su pri određivanju ukupnog broja glasačkih listića za izbore 26. svibnja, u obzir uzeli podatke o odazivu na izbore za Europski parlament 2013. i 2014., kada je na birališta izišla samo petina (20,8 posto), odnosno četvrtina (25,2 posto) birača. Zbog toga su odlučili tiskati 80 posto listića od ukupnog broja birača upisanih u Registar. U slučaju Slavonskog Broda, navode kako je na izborima glasovalo 280 birača, odnosno 27,5 posto.

Zapisnik o radu biračkog odbora potpisali su svi njegovi članovi koji, kao ni promatrač koji je promatrao rad odbora, nisu imali primjedbe na zapisnik. Zato činjenica da je na navedeno biračko mjesto dostavljen manji broj glasačkih listića u odnosu na ukupan broj birača nije mogla za posljedicu imati nepravilnost u provedbi izbora, niti predstavljati osnovu za bilo kakvu manipulaciju, poručio je DIP.

Hrvati upisani u njemački popis birača ostaju u njemu

Povjerenstvo je, kao neosnovan, odbilo i prigovor Neovisnih za Hrvatsku (NRH), da je u Generalnom konzulatu RH u Stuttgartu uskraćeno pravo glasovanja četveročlanoj obitelji koji su hrvatski državljani i pravodobno su se prijavili za glasovanje ali im je, kako je navedeno u prigovoru, "na tome biračkom mjestu, nezakonito i neistinito kazano da mogu glasovati samo za njemačke, ali ne i za hrvatske stranke."

Iz očitovanja Generalnoga konzulata proizlazi da hrvatski državljani koji su sudjelovali na nekim ranijim njemačkim izborima (npr. za Europski parlament, lokalnim ili komunalnim izborima) i tom su prilikom upisani u njemački popis birača, ostaju u njemu, a upis se mijenja samo zahtjevom stranke. Slijedom toga, hrvatski državljani koje spominju Neovisni za Hrvatsku, koji su upisani u njemački popis birača, ostali su u tom popisu.

Mjerodavno njemačko tijelo obavijestilo je 15. svibnja Ministarstvo uprave Republike Hrvatske o hrvatskim državljanima upisanim u njihov popis birača, kao popis onih koji su izrazili želju glasovati na izborima članova u Europski parlament iz Njemačke, a ne iz Hrvatske.

Za te birače nije se mogao provesti postupak prethodne ni aktivne registracije koji bi im omogućio glasovanje na izborima članova u EP iz Hrvatske, jer bi to značilo mogućnost dvostrukoga glasovanja, a što se odnosi i hrvatske državljane koje Neovisni za Hrvatsku navode u svom prigovoru.

Slijedom toga, DIP nije utvrdio nepravilnosti u postupanju Generalnoga konzulata u Stuttgartu.

27. travanj 2024 23:21