Aktualno
StoryEditor

Zatvorena birališta, procjenjuje se da bi izlaznost mogla doseći 50 posto

21. Svibanj 2017.

U 19 sati zatvorena su birališta na nedjeljnim lokalnim izborima na kojima je 3 milijuna i 720 tisuća hrvatskih birača odlučivalo tko će u iduće četiri godine obnašati vlast u 576 lokalnih jedinica.

Na lokalnim izborima za oko 9.500 mjesta u predstavničkoj i izvršnoj vlasti natjecalo se više od 47 tisuća kandidata. Građani su birali 20 župana, gradonačelnika Zagreba, grada koji ima i status županije te još 555 gradonačelnika i općinskih načelnika kao i njihove zamjenike. Zamjenici župana iz reda nacionalnih manjina biraju se u 11 županija, zamjenici gradonačelnika u 16 gradova, a zamjenici općinskih načelnika u 35 općina. Kad je riječ o predstavničkoj vlasti, bira se 836 članova županijskih skupština, 2266 članova gradskih skupština i vijeća i 5152 članova općinskih vijeća.

DIP: Najveći odaziv glasača u Gospiću, Krapini i Varaždinu, najmanji u Rijeci

Prema podatcima Državnog izbornog povjerenstva (DIP), na izbore je do 16,30 sati, izašlo nešto manje od 1,2 milijuna birača, odnosno 35,2 posto, gotovo isto kao i na lokalnim izborima 2013. Do 16,30 sati glasovalo je milijun i 190 tisuća birača, prije četiri godine svoju je dužnost do tog vremena obavilo milijun i 184 tisuće birača, dakle šest tisuća manje.

Hrvatin zadovoljan izlaznošću

Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Branko Hrvatin  zadovoljan je izlaznošću birača na nedjeljne lokalne izbore, a procijenio je da će se u konačnici kretati oko 50 posto.

Izlaznost je nešto veća nego 2013., u konačnici će se kretati oko 50 posto, bojim se da neće prijeći taj postotak, rekao je Hrvatin za RTL, kratko prije zatvaranja više od 6.600 biračkih mjesta, na kojima je moglo glasovati 3 milijuna 720 tisuća birača. Nepravilnosti je, izvijestio je, bilo mnogo manje nego prijašnjih godina i uglavnom se radilo o kršenju izborne šutnje. Objasnio je što mogu očekivati prekršitelji.

>>> Gong: Uočene manje nepravilnosti, ‘slaba karika’ birački odbori

Nadležna izborna povjerenstva prijavit će one koji su prekršili šutnju, a potom će, kaže, ako se pokrene prekršajni postupak, sudovi donijeti konačnu odluku. Zapriječene kazne za prekršitelje kreću se od 3 tisuće do pola milijuna kuna. Na prošlim izborima do ponoći je bilo poznato 90 posto rezultata, u 2 sata ujutro gotovo 99, 3 posto, podsjetio je predsjednik DIP-a. Ponovio je da prve rezultate treba uzeti sa ‘zrnom soli‘, odnosno zaključke o pobjednicima donositi tek kad se obradi velik broj biračkih mjesta.

Prvi privremeni rezultati izbora, bit će dostupni na stranici www.izbori.hr od 21 sat.

04. prosinac 2023 04:37