Aktualno
StoryEditor

Zavirili smo u srž velike ‘parne‘ transformacije u BAT-ovu R&D centru

30. Lipanj 2018.

Potraga za ‘sigurnom cigaretom‘, svetim gralom duhanske industrije, se nastavlja. Sredinom mjeseca British-American Tobacco otvorio je Lideru vrata svog velikog razvojno-istraživačkog centra u Southamptonu gdje se odvijaju procesi suvremene alkemije.

U razvoju alternativnih tehnologija koje bi s vremenom trebale postati širokoprihvaćena alternativa klasičnoj cigareti, u BAT-ovu taboru sudjeluje više od 1500 znanstvenika raspršenih u 9 razvojnih centara diljem svijeta. Tristotinjak ih se smjestilo u pitomom Southamptonu, britanskom lučkom gradiću koji slavu duguje činjenici da se upravo iz njega na svoje tragično putovanje otisnuo legendarni Titanik.

[caption id="attachment_349597" align="aligncenter" width="649"] R&D centar Southampton[/caption]

Unatoč tipično engleskom tmurnom vremenu, prošetali smo kroz svjetlom bogato obasjane laboratorije tog centra gdje radne jedinice nastanjuju mahom veoma mladi kemičari u bijelim kutama čiji se posao laiku doima poput neke VR igre s turbo skupim hi-tech gadgetima. Toplinske kamere, strojevi u kojima se miješaju i testiraju nove arome, testovi ‘ispušnih plinova‘ i para, računalni dijagrami psihodeličnih boja, nešto nalik ultračistoj mehaničarskoj radioni specijaliziranoj za kalibraciju i razne tehnološke testove, stakleni spremnik šarenih kristalolikih predmeta, samo su dio čuda s odjela u koje su novinari imali pristup tijekom posjeta.

[caption id="attachment_349592" align="aligncenter" width="650"] U posljednje tri godine znanstvenici iz Southamptona objavili su više od 109 znanstvenih članaka i prijavili 3300 patenata od kojih je 1600 već dobilo odobrenje.[/caption]

Quit or die ima i treći put - NGP

U takvom okruženju nastaju parilice i inovacije, kao treća opcija u rigoroznoj paroli Quit or die, koja pušačima već godinama sugerira prestanak konzumiranja duhanskih proizvoda ili izvlačenje ‘debljeg kraja života‘.

- Duhanska industrija pred velikom je transformacijom. Još 2012. godine shvatili smo da moramo izaći iz okvira tradicionalne proizvodnje i unijeli ključne promjene u našu strategiju vezane uz novu generaciju proizvoda (NGP). Na to su nas potaknule okolnosti na tržištu, ali i u društvu - pojavile su se nove tehnologije, potrošači imaju sve specifičnije ukuse, a jačanjem svijesti o javnom zdravlju, promijenili su se i društveni stavovi prema konzumaciji duhana, objašnjava veliki preokret čelni čovjek korporativnih poslova BAT-a Simon Cleverly.

Valja napomenuti kako konkurencija također nabija tempo. Philip Morris i Imperial Brands također duboko gaze u tržište nove generacije proizvoda.

Portfelj BAT-a sada se sastoji od konvencionalnih cigareta, duhanskih proizvoda za oralnu uporabu, nikotinskih zamjena duhanu (flasteri, žvakače gume), e-cigareta i proizvoda koji zagrijavaju duhan. U posljednjih šest godina BAT je uložio nemalih 2,5 milijarde dolara u inovacije, iako 98 posto svojih prihoda ostvaruje od cigareta. U 2018. očekuje se zarada od NGP-a od 1,3 milijarde američkih dolara, ali već do 2020. taj iznos planiraju upeterostručiti.

glo

Uzdanica za takvo povećanje definitivno im je i najnoviji proizvod iz NGP kategorije kratkog naziva ‘glo‘. Uređaj koji grije, a ne sagorijeva duhan trenutno je dostupan na tržištima Japana, Švicarske, Južne Koreje, Kanade, Italije i Rumunjske, a u sljedećih godinu dana planiraju ga lansirati na još 14 tržišta.

- glo je izdanak strategije koja se temelji na redukciji štetnosti konzumacije duhana. Vrhunska tehnologija u novom uređaju grije duhan na temperaturama do 240 Celzijusevih stupnjeva i stvara paru obogaćenu aromom duhana. Usporedbe radi, klasična cigareta gori na oko 900 stupnjeva i tijekom njezine konzumacije odvijaju se kemijski procesi pri kojima nastaje mnogo više opasnih sastojaka, tumači James Murphy, voditelj tima za procjenu smanjenja rizika u BAT-u.

[caption id="attachment_349595" align="aligncenter" width="650"] glo grije duhan, ne proizvodi pepeo ni dim[/caption]

Znanstvenici BAT-a proveli su kliničko istraživanje u Japanu koje je obuhvatilo 180 osoba. Ono je pokazalo da je kod pušača koji su s konvencionalnih cigareta prešli na glo značajno smanjena izloženost štetnim tvarima.

- Istraživanje je pokazalo da para iz glo ima oko 90 do 95 posto manje štetnih tvari nego dim klasičnih cigareta. Ovi rezultati vrlo su ohrabrujući, zaključio je doktor Murphy objasnivši kako će se u sljedećoj etapi istraživanja pozabaviti utvrđivanjem hoće li se to smanjenje izloženosti toksinima prelaskom s cigareta na glo odraziti i na biomarkere poput brzine otkucaja srca, razine kolesterola, odnosno hoće li se općenito smanjiti štetan učinak na zdravlje.

[caption id="attachment_349594" align="aligncenter" width="650"] James Murphy[/caption]

Predstavnici BAT-a uz sve ovo napominju kako ne tvrde da glo nema rizika po zdravlje, ali da imaju dokaze kako je ta štetnost znatno umanjena u odnosu na cigaretu.

Tvrdokorni pušači neskloni promjenama

No, nisu u BAT-u naivni. Iako naglašavaju kako novog generacijom proizvoda podupiru javno zdravstvenu strategiju smanjenja štete od pušenja, itekako su svjesni da prijelaz na konzumaciju novih generacija proizvoda neće proći lako. Tvrdokorni pušači čak iako pokušaju prijeći na alternativne proizvode cigaretama, vrlo se brzo vraćaju svojoj navici.

Što od NGP-a očekuju predstavnici BAT-a kazuju s velikim oprezom. Sve su to nagađanja, kažu.

- Nadamo se da će kroz pola stoljeća omjer uporabe NGP-a i cigareta biti barem 50:50, rekao je u neformalnom razgovoru s novinarima Cleverly stojeći u dvorani R&D Live southamptonskog istraživačkog kompleksa pred zidovima prekrivenim panelima koji prikazuju rezultate istraživanja NGP ‘dimilica-parilica‘ za koje se procjenjuje kako će ih do 2020. prigrliti 100 milijuna pušača. Tome bi mogla pridonijeti i ‘labavija‘ regulativa.

[caption id="attachment_349593" align="aligncenter" width="650"] Simon Cleverly[/caption]

Regulativa

Legislativa po običaju kaska za novih tehnologijama i proizvodima, ali NGP-ove performanse vlastodršci bi trebali prihvatiti kao oruđe u kampanji za prestanak pušenja koja se promovira kao jedna od najvećih javnozdravstvenih akcija posljednjih stoljeća, kažu u BAT-u.

- e-cigarete i glo zakon ne bi trebao izjednačavati s cigaretama. UK je čak uvrstio e-cigarete na popis lijekova za odvikavanje od pušenja, istaknuo je Sudhanshu Patwardhan, voditelj međunarodnih poslova u BAT-u koji je po struci liječnik.

Međutim, teško da će se tako nešto brzo ostvariti. Osobito u Hrvatskoj koja je uvela još stroži zakon o duhanskoj industriji no što je predložila Europska unija. Doduše, nismo jedini. Kanada je tek prije dvije godine odustala od zabrane korištenja e-cigareta, a Australija izjednačava nikotin s otrovom unatoč tome što je Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) prošle godine objavila kako nikotin nije najveći neprijatelj i kako sa zanimanjem prate razvoj inovativnih proizvoda koji sadrže taj sastojak.

- Druge kemijske tvari u duhanu i njegovom izgaranju izravno su vezane uz bolesti i smrt, ali ne i nikotin. Sada postoje tehnologije koje omogućuju konzumaciju nikotina onima koji ga trebaju, a da se pritom ne izlažu gorjenju duhana i toksičnom dimu. Vidio sam koja znanost stoji iza toga i sve to djeluje prilično obećavajuće, rekao je tada povjerenik FDA Scott Gottlieb.

Upravo tu je otvoren prostor za nadu kako će se stroge regulative prema inovativnim duhanskim proizvodima ‘omekšati‘, kaže Patwardhan.

Oliver Dawes, brend direktor glo-a, najavio je kako će se glo do kraja godine moći kupiti i u Hrvatskoj, ali nije otkrio po kojoj cijeni ni kada će točno doći na naše tržište. Kazao je i kako će kroz nekoliko tjedana na tržištima gdje je glo dostupan u prodaju biti pušteni Kent NeoSticks, patrone za glo, s novim okusima kojih je trenutno osam.

Duhanska industrija u velikom je transformativnom zamahu, a inovacije u posljednjih par godina ne prestaju pljuštati na tržište. No, uza sve prednosti proizvoda nove generacije, popriličan je broj onih koji se sigurno neće odreći starih navika. Pozitivno je ipak što si duhanska industrija može priuštiti da joj razvoj ne diktiraju potrošači. Zanimljivo će biti pratiti dimne signale kojim se tempom i gdje najviše pretvaraju u aromatiziranu paru.

19. travanj 2024 23:45