Aktualno
StoryEditor

Zbog kašnjenja u proizvodnom procesu Uljanik Grupa u 2017. bilježi gubitak od 687 milijuna kuna

28. Veljača 2018.

Uljanik Grupa je u 2017. godini zabilježila gubitak od 687 milijuna kuna, što je najvećim dijelom posljedica kašnjenja u proizvodnom procesu, izvijestila je u srijedu ta kompanija.

Prema preliminarnim podacima, prihodi od prodaje u 2017. godini bili su za 111 milijuna kuna veći u odnosu na 2016. godinu, a iznosili su 2,04 milijarde kuna, stoji u nerevidiranom konsolidiranom financijskom izvješću te kompanije. Kako se navodi, Uljanik Grupa lani je isporučila četiri broda, a zapošljavala je 4.504 djelatnika.

>>>SIKD traži odlazak Uprave Uljanika, poziva DORH da istragom zaštiti državni proračun

Matično društvo Uljanik d.d. također je ostvarilo negativan financijski rezultat, u visini od 253 milijuna kuna, iako su prihodi od prodaje, napominju, veći u odnosu na 2016. godinu za 511 milijuna kuna.

"Društvo je ostvarilo gubitak prvenstveno zbog realizacije vlastitog doprinosa iz Programa restrukturiranja 3. MAJ Brodogradilište d.d.", navodi se.

Dosad, Uljanik Grupa zaprimila je dva pisma namjere potencijalnih strateških partnera, Kermas energije Danka Končara te napuljske Palumbo Grupe, za sudjelovanje u procesu restrukturiranja i diversifikacije Uljanik Brodogradilišta.

>>>Skupština Uljanika ‘blagoslovila’ dokapitalizaciju, temelj za izbjegavanje likvidacije

Sredinom prošlog mjeseca dioničari pulskog brodogradilišta su na izvanrednoj glavnoj skupštini odlučili o dokapitalizaciji odnosno povećanju temeljnog kapitala od 180 do najviše 302,22 milijuna kuna.

Vlada je Uljanik Grupi odobrila državno jamstvo za kreditno zaduženje u visini traženih 96 milijuna eura, uvjetovavši da Uljanik d.d. i Uljanik Brodogradilište d.d. provedu povećanje temeljnog kapitala, ulaskom strateškog partnera u Uljanik d.d. te pripreme i pokrenu postupak restrukturiranja zasnovanog na planu restrukturiranja Uljanik Brodogradilišta d.d. u suradnji sa strateškim partnerom.

23. svibanj 2024 11:07