Aktualno
StoryEditor

Zbog niskobudžetnih avioprijevoznika globalni zračni promet na novoj rekordnoj razini

19. Siječanj 2018.

Globalni zračni promet zablježio je u 2017. godini novu rekordnu razinu, a motor rasta ponovo su bili niskobudžetni avioprijevoznici, izvijestila je Međunarodna organizacija civilnog zrakoplovstva (ICAO).

Prošle je godine u zračnom prometu prevezeno 4,1 milijardu putnika, što je novi rekord i 7,1 posto više nego u godini ranije, objavio je u srijedu ICAO, navodeći preliminarne podatke. U 2016. promet je porastao šest posto.

>>>Airbus pretekao Boeing dosegnuvši rekord u broju naručenih zrakoplova

Niskobudžetni avioprijevoznici prevezli su oko 1,2 milijarde putnika ili oko 30 posto ukupnog broja u prošloj godini. Taj sektor "kontinuirano je rastao brže od svjetskog prosjeka i njegov se tržišni udio nastavio povećavati, posebice u gospodarstvima u nastajanju", utvrdili su u ICAO-u. Dodatno je rast potražnje za uslugama zračnog prijevoza poduprlo poboljšanje globalnih gospodarskih prilika, napominju.

Rast prometa u gotovo svim svjetskim regijama

Mjereno prihodom po putničkom kilometru (RPK), međunarodni putnički promet je u 2017. porastao 8,0 posto, nakon 7,8-postotnog povećanja u prethodnoj godini, prema izvješću ICAO-a.

Sve su svjetske regije bilježile snažniji rast, uz izuzetak Bliskog istoka gdje ga je zakočila konkurencija među pojedinim čvorištima, niske cijene nafte i jaki dolar, te je kliznuo na 6,9 posto, s 11,8 posto zablježenih u godini ranije.

Europa je i u 2017. bila najveće međunarodno tržište, s 37 posto udjela u ukupnom globalnom međunarodnom prihodu po putničkom kilometru i stopom rasta od 8,1 posto, navodi ICAO.

Latinoameričke i karipske zrakoplovne kompanije bilježile su najsnažniji rast RPK-a, za 10 posto. Slijede one azijsko-pacifičke sa stopom rasta od 9,6 posto, te afričke sa 7,6 posto. Najslabiji su rast bilježili prijevoznici u regiji Sjeverne Amerike, po stopi od 4,9 posto.

Prosječne cijene kerozina porasle su prošle godine oko 25 posto, ali su i dalje značajno ispod razina iz prethodnog desetljeća, napominju u UN-ovoj agenciji. Predviđaju također da će prijevoznici i 2017. godinu zaključiti s rekordnom operativnom dobiti u visini 60 milijardi dolara.

>>>Mudrim odabirom sjedala u zrakoplovu izbjegnite najveći udar turbulencija

Predsjednik Vijeća ICAO Olumuyiwa Benard Aliu ističe u priopćenju da se "održivost ogromnog rasta međunarodnog civilnog zračnog prometa očituje u kontinuiranom poboljšanju sigurnosti, zaštite, učinkovitosti i zaštite okoliša".

U prvoj polovini siječnja dva su istraživanja zrakoplovne industrije pokazala da je prošla godina bila najsigurnija za civilno zrakoplovstvo otkada su se 1946. godine počeli prikupljati odgovarajući statistički podaci.

Studija Aviation Safety Networka pokazala je da se prošle godine srušilo ukupno 10 civilnih putničkih i teretnih zrakoplova, pri čemu je stradalo 44 ljudi. Odvojeno je izvješće agencije ‘To 70‘ pokazalo da u 2017. nije pao nijedan zrakoplov velikih kompanija.

26. travanj 2024 04:54