Aktualno
StoryEditor

Zbog rasta minimalca blagajnike zamjenjuju samoposlužni kiosci

12. Siječanj 2018.

U lancu restorana brze hrane Jack in the Box razmatraju zamjenu pojedinih blagajnika robotima zbog rasta minimalca u Kaliforniji, najavio je CEO Leonard Comma.

Prema pisanju portala Business Insider, prije ove najave testirali su tehonologiju kao što su samoposlužni kiosci, te otkrili da u prosjeku posluže više gostiju, te čak imaju i veću učinkovitost. Međutim, Comma je svojedobno tvrdio da bi instalacija takvih kioska zahtijevala prevelika financijska ulaganja, no sada kad minimalac raste stvari bi se mogle promijeniti. Ovo nije prvi restoran koji razmatra smanjenje broja blagajnika zbog rasta plaća.

>>>VIDEO: Hrvatska tvrtka Gideon Brothers sudjeluje u stvaranju kućnog robota Rosie

Iz lanca burgera, Red Robin, objavili su da procjenjuju uštedu od 8 milijuna dolara ove godine tako što će ukinuti radno mjesto osobe koja čisti stolove, a lanac West Coast-centric uštedio je skoro 10 milijuna dolara ukinuvši poziciju pomoćnog osoblja u kuhinji.

Od ove godine minimalac je porasao u 18 država SAD-a, uključujući Kaliforniju i Washington gdje su sjedišta restorana Jack in the Box i Red Robin.

Iz restorana Wendy‘s prošle su godine najavili da će postaviti samoposlužne kioske u roku od godinu dana, a McDonalds ih je već postavio u 2500 restorana, uključujući i one u Hrvatskoj, međutim obećali su kako kiosci neće u potpunosti zamijeniti blagajnike.

Maloprodajni lanac Walmart, koji je najavio povećanje plaća svojim radnicima, trenutačno testira automatizaciju u obliku robota koji će skenirati robu i čistiti podove. Manji lanci kao što su Eats i CaliBurger u svakom dijelu restorana koriste automatizaciju.

Izvršni direktori lanaca restorana brze prehrane slažu se da trend automatizacije ne samo da štedi novac, već povijesni tijek nalaže automatizaciju kao nešto prirodno.

>>>Sonja Popović: Ne, roboti nam neće oduzeti posao, ali sigurno će nam promijeniti život

CEO lanca Dunkin Donuts objašnjava da kada bi njihovi kupci naručili i platili hranu korištenjem svojih mobitela, time bi u restoranima smanjili radnu snagu za 30 posto. Isto tako ističe i da automatizacija ne znači nužno zamjenu ljudskih radnika, već označava i fizičku podršku za vođenje posla.

Automatizacija prijeti radikalnom smanjenju broja radnih mjesta u restoranima, pogotovo pozicija koje imaju najveći kontakt s kupcima. Trenutačno je u restoranskoj industriji zaposleno 10 posto američke radne snage. Prema istraživanjima, automatizacija bi mogla eliminirati 800 milijuna radnih mjesta.

17. travanj 2024 00:21