Aktualno
StoryEditor

Zbog suše prošli je tjedan bio kritičan za sojino zrno u Južnoj Americi

20. Prosinac 2017.

Prošli je tjedan bio kritičan za sojino zrno u Južnoj Americi. Nestašica kiše u Argentini negativno utječe na usjeve kukuruza i soje. Suho tlo dovodi u pitanje ogromne usjeve, a i sama polja na kojima sadnja još nije započela.

>>>Na rast cijena žitarica u svijetu utječe mnogo (ne)planiranih faktora

Prema kratkoročnoj vremenskoj prognozi za očekivati je malo kiše krajem ovog tjedna no do kraja mjeseca neće biti ozbiljnijih padalina koje bi pogodovale usjevima.

Tržišta će se svakako primiriti čim padne prva kiša no u slučaju da kiša ne bude dostatna cijena argentinskog kukuruza i sojinog zrna bilježiti će ponovni porast.

Cijene futuresa kukuruza prošlog su petka bile vrlo niske zbog slabog interesa na tržištu te više nego adekvatne opskrbe od strane svih svjetskih proizvođača.

Američki stručnjaci predviđaju pad sadnje kukuruza jer farmeri planiraju prelazak na sadnju profitabilnijih žitarica u 2018. godini kao što je soja. No tek je prosinac i planovi se mogu promijeniti do nove sjetve. Na tržištu ribljeg brašna cijene su i dalje u porastu posebice na kineskom tržištu.

[caption id="attachment_311516" align="aligncenter" width="614"]soja Paritet: FOB Sjevernonjemačke luke[/caption]

Na valutnim tržištima američkog dolara i dalje će slabiti naspram europske valute. Tijekom ove godine dolar je u odnosu na euro oslabio više od 10 posto. Mnogi smatraju da je dolar još uvijek precijenjen stoga je za očekivati da će Trumpova porezna reforma u 2018. godini rezultirati samo usporavanjem slabljenja dolara u odnosu na ostale svjetske valute.

>>>Cijene američkog sojinog zrna pale zbog slabljenja brazilske valute

Trumpova porezna reforma odnosi se na smanjenje porezne stope na dobit s 35 na 21 posto, smanjenje porezne stope na plaće te porezne olakšice i manju pomoć pri plaćanju zdravstvenog osiguranja.

29. travanj 2024 18:08