Aktualno
StoryEditor

Zbog vremenskih nepogoda očekuje se niži prinos usjeva kukuruza

10. Svibanj 2017.

Snježne pahulje su prošlog tjedna iznenadile Ameriku dok su poplave zahvatile regije u kojima se sadi  kukuruz i sojino zrno.  Usjev zimske pšenice je doveden u pitanje zbog toga što farmeri ne mogu pristupiti poljima kukuruza i sojinog zrna.

Sadnja kukuruza malo kaska za prošlogodišnjom. Sva kiša i poplave su uzrokovale ozbiljne logističke probleme u SAD-u za internu isporuku žitarica što direktno utječe na cijenu transporta. Prema trgovinskim izvještajima i pisanju njihovih stručnjaka predviđa se da će sadnja kukuruza nakon 15. svibnja rezultirati nižim prinosima usjeva stoga će ovaj tjedan biti od velike važnosti.

>>>Ramljak: Restrukturiranje je smisleno samo ako se održi hrvatska poljoprivreda i proizvodnja

Cijena sojinog zrna porasla je 6 usd/mt zbog mogućeg kašnjenja sa sadnjom i problemima oko isporuke oko rijeke Illinois. Skok cijena više se odrazio na zrno nego na sačmu zbog toga što transportni i logistički problemi puno više utječu na zrno nego na sačmu koja se ionako proizvodi negdje drugdje dok je krucijalno dopremiti sojino zrno na preradu.

Ovog tjedna iščekuje se novi WASDE izvještaj kako bi vidjeli možemo li i u svibnju očekivati dodatna iznenađenja.

>>> Robno tržište: Pale cijene budućnosnica svih žitarica

Ribolov u sjevernom djelu Perua se nastavlja i prošlog je tjedna ulov iznosio oko 48 000 mt/dan što je prerađenih 12 000 mt/dan ribljeg brašna.

Do sada ukupan ulov iznosi 530 000 mt.

Prema posljednjim izvještajima očekuje se da će u narednih 5 godina posao s ribljim brašnom i ribljim uljem porasti čak za 8,5% s ukupnom tržišnom vrijednosti od 22,2 bilijuna američkih dolara 2022. godine.

Prema IFFO-u čak 15 milijuna mt sirovina godišnje nije iskorišteno što dovodi do potencijalne  brojke od 35 milijuna mt, dok dosadašnja brojka iznosi samo 20 milijuna mt prerađenih sirovina na bazi ribe. Ostatak bi se mogao iskoristiti ili za proizvodnju ribljeg brašna ili za proizvodnju ribljeg ulja.

>>>Od biometrije i GPS-a do dronova, poljoprivreda budućnosti stigla u Osijek

Cijene ribljeg brašna– FOB Sjevernonjemačke luke

29. travanj 2024 06:18