Aktualno
StoryEditor

Zelena gradnja, pametne klupe i parking – realni sektor ima odgovore na izazove ‘smart citiesa‘

07. Travanj 2017.

Realni sektor daje itekako primjerene odgovore na izazove ‘smart citiesa‘, a jedan od njih je i pametna klupa koju je osmislio i na tržište pustio mladi solinski poduzetnik Ivan Mrvoš iz tvrtke Include. On je u godinu i pol na tržištu stvorio tvrtku koja zapošljava 15 mladih stručnjaka, a na konferenciji je najavio kako ih uskoro planira zaposliti još bar deset. Izvozi klupe u više od 10 država i na čak četiri kontinenta.

>>>FOTO: Počela je Liderova konferencija Smart cities 2017. – Pametnim rješenjima do održivog grada

- Naše pametne klupe nisu samo punjači za mobitel i dostupan Internet. One uz to pružaju cijeli niz  drugih usluga poput nadzora prometa, proizvodnje energije i mjerenja kvalitete zraka. Klupa je više integriranih proizvoda u jednom - kazao je Mrvoš dodavši kako je jedna od karakteristika i to da se njome može upravljati i pametnom rasvjetom i drugim pametnim displayjima u gradovima. Njegov je savjet mladim poduzetnicima koji razvijaju pametna rješenja za pametne gradove da budu strpljivi, jer gradovima treba vremena da donesu odluku o nabavci pametnih klupa, ali sve je veći interes za njima i u Hrvatskoj.

- Nije isto prezentirati klupu kupcima, gradovima i jedinicama lokalne samouprave, te krajnjim korisnicima. Gradu ne treba mjesto samo za punjenje mobitela i Internet, njima treba cjelovito rješenje koje im ova klupa pruža, a to im se treba jasno i prezentirati - kazao je Mrvoš.

Pametna parkirališta

Dino Juriša iz tvrtke Bosch zaprepastio je posjetitelje konferencije iznijevši podatak kako se čak 30 posto prometa odvija tražeći parking po velikim metropolama, te da njegova tvrtka razvija rješenja za pametna parkirališta, ali i brojne druge projekte. Možda će ih uskoro koristiti i Zagrebparking koji kontinuirano radi, istaknula je Ana Preost, na unaprjeđenju usluge.

>>>Do 2040. u kreiranje pametnih gradova bit će uloženo 40 tisuća milijardi dolara

- Među prvima smo prepoznali parkirališta punionice za električna vozila koja smo postavili u pet javnih garaža. Imamo i parking za hibridna vozila čiji vozači plaćaju 50 posto manje parkirališnu kartu. Postavljamo i wi-fi u svim autobusima javnog prijevoza, a uskoro ćemo ga implementirati u sve garaže. Novina je i jedinstvena kartica s kojom se može ući u sve garaže Zagrebparkinga - najavila je Preost i dodala kako je u planu do 2020. postaviti punionice u svaki zagrebački kvart. Trend punionica prepoznao je i HT, koji ima svojih 85 punionica u 50 gradova.

Pri svim tim rješenjima važnu ulogu ima i znanost koja pruža dalekosežne mogućnosti, rekao je Mario Vašak sa FER-a, dodavši da se u primjeni rješenja akademske zajednice mogu koristiti i sredstva EU.

- A sredstva EU nude i mogućnost eksperimentiranja - kazao je Mrvoš.

"Zelena" gradnja

A za pametne gradove bitna je infrastruktura, a ona može biti ‘zelena‘. Od 2018. sve zgrade u javnom sektoru se prema direktivama EU moraju graditi ‘zelenom‘ gradnjom, a u privatnom do 2020., a kako bi to implementirali moramo se riješiti barijera u svijesti i u administraciji - rekla je Snježana Turalija iz Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju.

Svoja pametna rješenja za ‘smart cities‘ predstavio je i Infodom koji je naglasio kako se korištenjem takvih pametnih rješenja, ne samo štedi vrijeme, nego i kapital, a informacije i usluge koje takva tehnologija pruža su dalekosežne i korisne.

30. travanj 2024 10:30