Aktualno
StoryEditor

Zelena lista: Ramljak je izvan Zakona o sprečavanju sukoba interesa

07. Veljača 2018.

https://www.youtube.com/watch?v=hlylJi-N5pg

Zelena lista u srijedu je od Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa zatražila očitovanje je li izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak prekršio odredbe Zakona o sprečavanju sukoba interesa time što je njegova bivša tvrtka Texo menagement angažirana u procesu njegova savjetovanja.

Bernardić: ‘Legalna pljačka’ u Agrokoru smrdi na korupciju, tu ima posla za DORH - video

Zelena lista od Povjerenstva traži da pokrene izmjene Zakona o sprečavanju sukoba interesa kako bi se institut izvanrednog povjerenika istaknuo među nabrojenim dužnosnicima koji moraju podnositi imovinsku karticu i poštivati sve odredbe tog zakona.

>>>Zbog afere sa savjetnicima Todorić nadopunio kaznenu prijavu protiv Ramljaka

Podsjećaju da je Vlada temeljem Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Hrvatsku imenovala Ramljaka 10. travnja 2017. za izvanrednog povjerenika za Agrokor.

>>>Vjerovnici Agrokora: ‘Deadline’ je blizu, naš je prioritet postizanje nagodbe

S obzirom da taj zakon nije postojao u vrijeme donošenja Zakona o sprečavanju sukoba interesa, izvanredni povjerenik nije nabrojen kao dužnosnik na kojeg se primjenjuju odredbe o sukobu interesa.

Članak 3. Zakona o sprečavanju sukoba interesa

Međutim, u članku 3. Zakona o sprečavanju sukoba interesa stoji: "Odredbe ovog Zakona primjenjuju se i na obnašatelje dužnosti koje kao dužnosnike imenuje ili potvrđuje Hrvatski sabor, imenuje Vlada Republike Hrvatske ili Predsjednik Republike Hrvatske, osim osoba koje imenuje Predsjednik Republike Hrvatske u skladu s odredbama Zakona o službi u oružanim snagama Republike Hrvatske".

>>>Goranko Fižulić: Premijer se želi riješiti Ramljaka, ali ne može iz dva razloga

Iz toga je jasno da Ramljak u vezi mogućeg sukoba interesa ima isti status kao i predsjednici i članovi uprava tvrtki u većinskom državnom vlasništvu, tvrdi Zelena lista.

Pritom podsjeća Povjerenstvo da tvrtka Texo menagement, u kojoj je Ramljak bio zaposlen, u vrijeme njegova mandata radi preko posrednika za Agrokor, i to za prihode koji višestruko premašuju dosadašnje prihode te tvrtke.

>>>Dalić: Plaće su velike jer je posao kompleksan; Ramljak ima moje povjerenje dok je sve po zakonu

30. travanj 2024 03:43