Aktualno
StoryEditor

Živi zid poziva na izbore: Predsjednik Vlade i ministri moraju otići

15. Svibanj 2018.

Zastupnik Živog zida Branimir Bunjac u utorak je u Saboru komentirao "aferu hotmail" istaknuvši da su izbori jedino moguće rješenje jer, rekao je, odlazak Martine Dalić je samo vrh sante leda i  potrebno je veliko pospremanje, "što podrazumijeva odlazak nalogodavaca cijele misije, a prije svega predsjednika Vlade sa svim ministrima".

"Izbori su jedino moguće rješenje, a poznavajući premijera Plenkovića, on za to neće imati hrabrosti nego će pokušati nagovoriti svoje nazovi-koalicijske partnere da nekako pregrme ljeto, da se državna blagajna donekle napuni i onda da se predizborna kampanja vodi javnim novcem kako bi se ponovno pokušalo prevariti građane, vjerojatno programom ‘vjerodostojno 2‘", rekao je Bunjac.

>>>Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u petak o slučaju Dalić

Živi zid je uvjerenja da su parlamentarni izbori trebali biti održani u svibnju prošle godine, kada je donesen lex Agrokor koji je potpuno štetan za hrvatske nacionalne interese, i kada je otjeran Antonio Alvarez, koji je doista bio stručan i mogao nešto učiniti po pitanju restrukturiranja Agrokora, i osobito onog trenutka kada su Mostovi ministri bili izbačeni iz Vlade.

"Većina koja od tada postoji, u kojoj se nalazi pola HNS-a i tzv. nezavisni zastupnici koji su izišli iz drugih stranaka je potpuno nelegalna i funkcionira na principu osobnih interesa i formirana je na namjernom nedjelovanju pravosudnih organa. Takvu većinu nije moguće dugoročno održati, a najmanje moguće provesti nužne reforme u Hrvatskoj", rekao je.

>>>Koalicija ističe važnost nagodbe u Agrokoru, DORH i MUP provode izvide o aferi Hotmail

Po njemu, pokazalo se da je politika bila nepotrebna u rješavanju slučaja Agrokor i da se nagodba odvija mimo nje. "Nema tog pitanju u gospodarstvu ili politici koje može biti važnije od činjenice da sam vrh Vlade sudjeluje u koruptivnim i nezkonitim aktivnostima," istaknuo je.

"Premijer je pozvao, a prije bih rekao, priveo koalicijske partnere da ih još jednom metodom ‘malo mrkve, malo batine‘ nagovori da nastave sudjelovati u onome u čemu su i do sada, a to je stvaranje iluzije da se u Hrvatskoj rješavaju problemi dok se istovremeno različite skupine, poput Borg i drugih, bave izvlačenjem novaca iz proračuna i zadovoljavanjem interesnih lobija," ustvrdio je Bunjac.

>>>Na užem kabinetu Vlade ni riječi o nasljedniku Dalić, Peruško na sastanku koalicijskih partnera

"Proteklih dana smo vidjeli da je pri pisanju lex Agrokor postojala neformalna skupina koja je pisala zakon, provodila ga, a što je najbitnije, ostvarivala enormne profite na nezakonit način. Ta skupina tzv. konzultanata iz Agrokora uzela je ukupno 580 milijuna kuna, što predstavlja 20 posto prihoda Agrokora u protekloj godini, a da istodobno nisu polučili nikakve rezultate jer nemamo nacrt nagodbe, a još manje imamo nekakav formalni rok kada bi ta nagodba trebala biti gotova", kazao je Bunjac.

"Postoji ozbiljna sumnja da je jedna mala skupina ljudi ostvarila nezakonite profite, a opravdano je postavljati pitanje je li dio tih profita završio u rukama onih koji su ima dali pravo da se bave tim poslom, konkretno, političkih zastupnika i nalogodavaca. Žalosno je bilo vidjeti da se ta neformalna skupina ne samo ne očituje na mišljenja pravnika, nego da ih potpuno ignorira pa čak i ismijava, i smišljaju PR-ovske argumente kako bi odgovorili uglednim pravnicima koji nastoje zaštititi ustavnopravni poredak u Hrvatskoj", ocijenio je.

>>>Ćorić: Uz Agrokor i Petrokemiju, nitko ‘nije oduševljen’ mjestom ministra gospodarstva

"Živi zid cijelo vrijeme upozorava javnost da možemo samo zamišljati koliko još skupina Borg u Hrvatskoj postoji ili postojalo, na koji se način pisalo Ovršni zakon, provodila privatizacija, kako su se privatizirala brodogradilišta.

"Privatizacije brodogradilišta izravno je nadzirala potpredsjednica Vlade Martina Dalić s koalicijskim partnerom Ivanom Vrdoljakom, koji je bio njezin prethodnik na mjestu ministra gospodarstva. Upozoravali smo da je potencijalno u cijelom tom procesu privatizacije brodogradilišta napravljeno moguće desetine kaznenih djela, a u financijskom dijelu tri do četiri puta već šteta nego koju imamo s lex Agrokor", smatra zastupnik Živog zida.

29. travanj 2024 08:35