Aktualno
StoryEditor

Znanost, a ne predrasude - prva konferencija hrvatskih znanstvenika sa svjetskih sveučilišta

04. Srpanj 2018.

U Rijeci će se u petak 6. srpnja održati prva Konferencija članova Međunarodnog znanstvenog savjeta (MZS) Sveučilišta u Rijeci pod nazivom Science first – znanost, a ne predrasude. Konferencija će se održati u prostoru Akvarija restorana Kampus, Ulica Radmile Matejčić 5 na Trsatu.

Na konferenciji će sudjelovati članovi MZS-a, hrvatski znanstvenici koji trenutno rade na sveučilištima diljem svijeta: prof. dr. sc. Ivan Đikić, Goethe Universitat Frankfurt am Main, Njemačka, prof. dr. sc. Željko Ivezić, Sveučilište u Washingtonu, prof. dr. sc. Danica Kragić, Kraljevski institut za tehnologiju u Stockholmu, prof. dr. sc. Igor Mezić, Sveučilište u Kaliforniji Santa Barbara, prof. dr. sc. Nenad Mišćević, Sveučilište u Mariboru i Srednjeeuropsko sveučilište u Budimpešti, prof. dr. sc. Aleksandra Kanjuo Mrčela, Sveučilište u Ljubljani, prof. dr. sc. Winfried Pickl, Medicinsko sveučilište u Beču, prof. dr. sc. Dražen Prelec, Massachusetts institut za tehnologiju, prof. dr. sc. Igor Žutić, Sveučilište u Buffalu.

>>>VIDEO: Važna poruka Ivana Đikića mladima u Hrvatskoj

Rektorica prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija uvodno će predstaviti razloge i temu održavanja ove konferencije članova Međunarodnog znanstvenog savjeta, koji je pri Sveučilištu u Rijeci osnovan početkom 2018. godine

Program konferencije kojom će moderirati gđa Tanja Rudež, novinarka Jutarnjeg lista, koncipiran je u 2 dijela:

  • u prijepodnevnom (10,30 – 13,00 sati) u maniri TED talks, kroz 15-minutne prezentacije, sudionici će predstaviti svoja znanstvena postignuća uz kontekstualno povezivanje s temom konferencije. U tom djelu sudjeluju prof. Mezić, prof. Miščević, prof. Kanjuo Mrčela, prof. Pickl, prof. Prelec i prof. Žutić.
  • u poslijepodnevnom dijelu (16,00 – 18,00 sati) odvijat će se Okrugli stol - panel rasprava kroz temu budućnost znanosti i visokog obrazovanja u Hrvatskoj. Uvodničari u raspravu na okruglom stolu bit će dr. sc. Boris Jokić i dr. sc. Zrinka Ristić Dedić te Boris Popović, predsjednik Savjeta za konkurentnost Urbane aglomeracije Rijeka. Organizirano je da se članovi MZS-a, prof. Đikić, prof. Kragić i prof. Ivezić, u ovaj dio konferencije i raspravu uključe preko Skype veze.

Konferencija je zamišljena kao mjesto razmjene mišljenja i iskustava kompetentnih stručnjaka koja bi trebala iznjedriti što više kvalitetnih zaključaka, a vjerujemo i konkretnih smjernica za razvoj znanosti i visokog obrazovanja u zemlji.

>>>Hrvatski znanstvenik Željko Ivezić: Snimamo prvi veliki digitalni film neba u boji

Tema događanja u širem kontekstu vezala bi se uz razvoj znanosti i visokog obrazovanja u Hrvatskoj, a imajući u vidu ekspertize članova MZS-a, ali i okruženje u kojem znanost u RH djeluje: od ograničenog financiranja i nepostojanja prioriteta, preko urušenog gospodarstva koje ne prepoznaje potrebu ulaganja u nove tehnologije, do opće situacije u kojoj su sve više prisutne „alternativne činjenice“ uz povezanu negaciju znanstvenih spoznaja…..

27. travanj 2024 03:47