Aktualno
StoryEditor

Znanstvenici kreću u istraživanje podvodnog svijeta skrivenog 120 tisuća godina

13. Veljača 2018.

Ogromna, bilijun tona teška ledena gromada veličine Like (oko 5000 četvornih kilometara), dio ledene ploče Larsen C, odvojila se od Antarktičkog poluotoka u srpnju prošle godine. Kako je odmicala u Weddellovo more velika količina vode po prvi put u 120 tisuća godina ugledala je svjetlo dana, piše Live Science. Za nekoliko će se dana tim znanstvenika uputiti u zakutke tog dugačkog ledenog područja kako bi istražili eko sustav koji je cijelu vječnost bio skriven ispod leda Antarktike.

>>>Istraživanje: Klimatske promjene zazelenile Antarktik

Ekspediciju vodi British Antarctic Survey (BAS) gdje kažu da se novootkriveno podmorje proteže područjem od oko 5818 četvornih kilometara. Također, znanstvenici iz BAS-a smatraju da je ova ekspedicija ‘hitna‘ jer se nadaju da će uspjeti dokumentirati ekosustav prije no što sunčeva svjetlost počne mijenjati barem površinske slojeve.

>>>Klimatske promjene: Ptice selice skratile putovanje, zimovanje

- Kopanje ledenog brijega A-68, koji je dio Larsen C ploče, pruža nam jedinstvenu priliku za proučavanje morskog života jer reagira na dramatičnu promjenu u okolišu. Važno je da stignemo tamo prije nego li se podmorski okoliš promijeni ulaskom sunčeve svjetlosti u vodu i nove vrste počnu kolonizirati, rekla je Katrin Linse iz BAS-a.

Što se nalazi ispod?

Znanstvenici jako malo znaju o gotovo ‘vanzemaljskom‘ životu koji se odvijao ispod antarktičke ledene gromade. Ono što znaju potječe od sličnih događaja u prošlosti kada su se 1995. i 2002. godine od ploča Larsen A i B odvojile velike sante leda. Dvije njemačke ekspedicije tada su otkrile rijetki život. Međutim, znanstvenicima je trebalo od 5 do 12 godina za istraživanje, a tada su već došla stvorenja iz drugih područja.

>>>VIDEO: Uspješnim kloniranjem majmuna znanost je došla korak bliže kloniranju ljudi

U drugim područjima oko Antarktike pojavili su se neki bizarni stvorovi. Na primjer, dlakavi morski crv, koji inače živi u južnom oceanu, ima grlo koje se produžuje i špičaste zube. Neka su pak stvorenje prilagodila svoj život ekstremnim uvjetima, uključujući rakove nazvane Lyssianasid amfipod. Jedna od najpoznatijih antarktičkih životinja je ledena riba (icefish) koja ima u svojoj krvi i tjelesnim tekućinama prirodan antifriz kako bi preživjela niske temperature tog ledenog podmorja.

Istraživanje ovog novootkrivenog morskog svijeta krenut će s Falklandovih otoka 21. veljače. Znanstvenici planiraju provesti tri tjedna na BAS-ovom istraživačkom brodu RRS James Clark Ross, a za navigaciju će koristiti satelitske podatke. Kada stigne na odredište, tim planira prikupljati uzorke života – morske životinje, mikrobe, plankton i druga bića te sedimente i vodu.

23. travanj 2024 13:15