Aktualno
StoryEditor

Znanstvenici ‘zadali udarac‘ evoluciji: Istrebljivanje komaraca samodestrukcijom

21. Studeni 2017.
Piše:
Tirena Leinert Novosel

Istraživači na kalifornijskom sveučilištu Riverside razvili su transgenične komarce u čije embrije ‘ugrađuju‘ Cas9 enzim. Taj enzim omogućit će upotrebu CRISPR alata kojima će se moći uređivati njihovi geni zbog ciljanih i učinkovitih promjena na DNK komaraca, izvještava phys.org.

>>>Čovječanstvu prijeti ‘ekološki armagedon‘ ako ne očuva leteće insekte

Kako bi dokazali svoj koncept, znanstvenici su koristili sustav koji remeti razvoj kutikula, oka i krila, stvarajući potpuno žute komarce, bez očiju i bez krila. Njihov dugoročni cilj je rasplođivati komarce koji će emitirati Cas9 enzim, u kombinaciji s drugom tehnologijom, kako bi raširili štetne gene i izbjegli otpor kojim se sama evolucija obično suprotstavljala istrebljenju komaraca.

>>>Jeste li među ‘sretnicima‘ kojima komarci ne mogu odoljeti?

Prethodni pokušaji ‘uređivanja‘ genoma kojima se željelo spriječiti širenje komaraca i njihovu otpornost na patogene bili su otežani niskim stopama mutacije i neučinkovitom prenošenju ‘poremećenih‘ gena do potomaka. U razvoju istraživanja, tim znanstvenika koristio je sustav koji remeti gene koji kontoliraju vid, bijeg i hranjenje, što rezultira pojavom ‘degeneričnih‘ komaraca, a zato bi ih s vremenom trebalo biti i sve manje.

10. prosinac 2023 08:35