Aktualno
StoryEditor

Zračne snage MORH-a prošli su tjedan letjele 316 sati

24. Srpanj 2017.

Protupožarne zračne snage iz sastava 93. baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane u ponedjeljak su angažirane na dva požarišta, a u zadnjih tjedan dana ostvarile su više od 316 sati naleta, priopćilo je Ministarstvo obrane.

Dva kanadera upućena su na požarište Bitelić u općini Hrvace u Splitsko-dalmatinskoj županiji koje je aktivno treći dan, dok je helikopter Mi-8 MTV angažiran za prijevoz zemaljskih vatrogasaca i vode na požarištu Lećevica u istoj županiji. U MORH-u kažu da su zračne snage proteklog tjedna, od ponedjeljka 17. srpnja do nedjelje 23. srpnja, sveukupno bile angažirane na 38 požarišta, pri čemu su ostvarile više od 316 sati leta.

>>> Izraelci objavili video zahvale hrvatskim ‘zračnim vatrogascima’

Ističu kako uz izniman angažman letačkih posada u akcijama gašenja požara, zasluge za visoki stupanj ispravnosti protupožarnih aviona pripadaju zrakoplovnim tehničarima koji danonoćno skrbe o spremnosti zrakoplova za gašenje požara.

Napominju da su zračne snage od početka ovogodišnje protupožarne sezone sudjelovale u gašenju 124 požara (44 u Šibensko-kninskoj, 40 u Splitsko-dalmatinskoj, 30 u Zadarskoj, osam u Dubrovačko-neretvanskoj te po jedan u Ličko-senjskoj županiji i Istarskoj županiji).

U dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile su više od 1000 sati naleta, pri čemu je izbačeno više od 33.500 tona vode te je prevezeno 198 vatrogasca i vojnika, kao i 13 tona vatrogasne opreme i vode do požarišta.

25. travanj 2024 04:37