Aktualno
StoryEditor

ZSE: Skromna aktivnost investitora, Crobexi završili tjedan s različitim predznacima

04. Lipanj 2017.

Na Zagrebačkoj je burzi i protekloga tjedna trgovanje obilježila skromna aktivnost investitora, pri čemu su najveći prometi ostvareni dionicama Valamar Riviere i HT-a, dok su Crobexi tjedan završili s različitim predznacima.

Crobex indeks prošloga je tjedna oslabio 0,47 posto, na 1.853 boda, dok je Crobex10 ojačao 0,16 posto, na 1.103 boda.

Redovni promet iznosio je 36,8 milijun kuna, što je otprilike 11,7 milijuna više nego u tjednu ranije.

"Nakon kratkog oporavka u tjednu ranije, protekli tjedan donio je novi pad Crobexa, uz nastavak skromne likvidnosti", kaže Vinko Jurić, financijski analitičar u Zagrebačkoj banci.

Srijeda je bila najlikvidniji dan proteklog tjedna, uz redovni promet dionicama od 15 milijuna kuna, što daleko nadmašuje prosjeke zadnjih tjedana, navodi Jurić te dodaje da je najzaslužnija za tako značajan skok u prometu bila dionica Valamar Riviere, kojom je ostvareno čak dvije trećine ukupnog prometa dionicama toga dana.

Prošloga je tjedna cijena dionice Valamara porasla 4,13 posto, na 41,65 kuna, a njome je ostvareno 12 milijuna kuna prometa. Po prometu slijedi dionica HT-a, s 5,64 milijuna kuna, a cijena joj je ojačala 2,95 posto, na 174 kune.

A nakon što je u srijedu, zahvaljujući skoku cijene dionice Valamara, Crobex porastao 0,54 posto, u četvrtak je pretrpio veću korekciju, za 0,84 posto, dok je u petak blago ojačao, za 0,26 posto, navodi Jurić.

Među važnijim korporativnim vijestima krajem tjedna Jurić ističe dopis Adris Grupe u kojem se navodi da su Adrisova potraživanja od Agrokora među najbolje osiguranima, među ostalim i zalogom na dionicama Jamnice i Konzuma, kao i zadužnicama koje su izdali Agrokor, Konzum i Jamnica.

Povlaštenoj dionici Adrisa cijena je protekloga tjedna ojačala 2,1 posto, na 470,16 kuna, uz 3,8 milijuna kuna prometa. Redovno izdanje Adrisa poskupilo je, pak, 2,57 posto, na 594,9 kuna, uz 189.000 kuna prometa.

Među likvidnijim izdanjima bila je i dionica Atlantic Grupe, kojom je ostvareno 1,94 milijuna kuna prometa, a cijena joj je oslabila 0,39 posto, na 760 kuna.

Predsjednik Uprave Atlantica Emil Tedeschi u srijedu je izjavio da je vrlo vjerojatno da će Agrokorovi vjerovnici morati otpisati dio svojih potraživanja prema koncernu te da njegova kompanija može podnijeti i teoretski 100-postotni otpis svojih potraživanja. Također, izjavio je da je Atlantic jako dobro upravljao rizikom, da nije jako izložen krizi te da je spreman na bolno rješenje krize u Agrokoru.

U vrlo mirnom trgovanju, po skoku cijene među likvidnijim izdanjima ističu se prošloga tjedna dionice Hotela Makarska, za 20 posto, te Liburnia Rivijera Hotela, za 11,55 posto.

S druge strane, znatnije su pale cijene dionica Medike, za 12,67 posto, Uljanik plovidbe, za 7,14 posto, te HPB-a, za 6,36 posto.

"Sljedeći tjedan ne očekujemo bitnije pomake u likvidnosti u odnosu na protekli tjedan, a pojačan promet dionicama turističkog i građevinskog sektora možemo očekivati krajem tjedna, kada će Državni zavod za statistiku objaviti dolaske i noćenja turista u prva četiri mjeseca te obujam izvršenih građevinskih radova i narudžbe za prvo tromjesečje ove godine", zaključuje Jurić.

30. travanj 2024 08:17