Aktualno
StoryEditor

ZSE: U fokusu investitora izvješća Atlantica i Agrokorovih tvrtki

31. Listopad 2017.

Na Zagrebačkoj burzi i u utorak smjernice investitorima davat će objava financijskih izvješća kompanija, prije svega Atlantic grupe koja je jutros izvijestila o većim prodajnim prihodima i dobiti, kao i Agrokorovih tvrtki koje bi tijekom dana trebale objaviti polugodišnje rezultate. Svih 5 analitičara, koji su sudjelovali u anketi Hine, očekuje danas stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks u ponedjeljak je pao za 0,57 posto, na 1.881 bod, a Crobex10 za 0,85 posto, na 1.102 boda. Redovni promet dionicama iznosio je 9,5 milijuna kuna, što je gotovo upola manje nego u petak.

>>>Održivost Agrokora: Fokus na profitu, prodaji non-core kompanija i nekretnina

- Zadnji je dan objave financijskih izvještaja kompanija i to će vjerojatno davati smjernice investitorima. U fokusu će biti izvješće Atlantic grupe, a tijekom dana pratit će se i objava financijskih izvješća kompanija iz sastava Agrokora, kaže Ana Turudić, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria.

Kako dodaje, očekuje se nešto veći obujam trgovanja dok se investitori pozicioniraju u dionice u skladu s ostvarenim rezultatima.

Atlantic grupa jutros je objavila da je u prvih devet ovogodišnjih mjeseci uvećala prihode od prodaje za 4,4 posto u odnosu na isto razdoblje lani, na 3,95 milijardi kuna. Istodobno, neto dobit nakon manjinskih interesa iznosila je 237,5 milijuna kuna, što je 2,8 posto više.

>>>Plan održivosti Agrokora: Rasprodaja APH, kapitalne investicije i ‘nepopustljivo’ restrukturiranje

Danas bi i tvrtke iz sastava koncerna Agrokor trebale objaviti financijska izvješća za prvo polugodište, dok izvješća za treće tromjesečje neće biti objavljena u zakonskom roku, već će o datumu njihove objave javnost biti pravovremeno obaviještena.

A gotovo dvije trećine jučerašnjeg redovnog prometa odnosno 6,1 milijun kuna odnosi se na trgovanje dionicama Valamar Riviere. Cijena te dionice je porasla za 0,33 posto, na 46 kuna.

>>>Grupacija Đuro Đaković poslovala s gubitkom od 11,7 milijuna kuna

Po prometu slijede dionice Đuro Đaković grupe, kojih je protrgovano za 678,9 tisuća kuna. Iako je dionica Đure Đakovića tijekom dana bilježila pad cijene za više od 10 posto i njome s trgovalo i po 26 kuna, trgovanje je zaključila na 32 kune, što je ista cijena kao i na kraju prošlog tjedna. Ta je tvrtka jučer na kraju trgovanja izvijestila da je u prvih je devet mjeseci ove godine imala gubitak od 11,7 milijuna kuna.

Više od pola milijuna kuna prometa imala je još i dionica Hrvatske poštanske banke, 599,8 tisuća kuna. Cijena te dionice je snižena za 0,37 posto, na 540 kuna.

Među likvidnijim izdanjima, pad cijene veći od dva posto zabilježile su dionice AD Plastika, za 2,04 posto, na 168 kuna te Ericssona Nikole Tesle, za 2,47 posto, na 1.144 kune.

>>>Novom dokapitalizacijom Petrokemija prikuplja 450 milijuna kuna

Ipak, najveći gubitak bilježi dionica Petrokemije, kojoj je cijena snižena za 30,56 posto, na 20 kune. Petrokemija je izvijestila da je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila imala gubitak od 119,5 milijuna kuna, nasuprot 29,7 milijuna u istom razdoblju lani. Ujedno, objavila poziv za izvanrednu skupštinu dioničara, planiranu za 11. prosinca, na kojoj će predložiti donošenje odluke o pokretanju dokapitalizacije u iznosu od 450 milijuna kuna, uplatom u novcu.

Istodobno, najviše je skočila cijena dionice Viadukta, za gotovo 98,94 posto, na 7,5 kuna, ali uz promet od tek 4,2 tisuće kuna.

05. svibanj 2024 14:33