Aktualno
StoryEditor

ZSE: Ulagači fokusirani na dionice turističkih kompanija, promet povećan

02. Srpanj 2017.

Na Zagrebačkoj su burzi Crobex indeksi porasli i prošloga tjedna, trećega zaredom, pa su dosegnuli najviše razine u mjesec i pol dana, a porastao je i promet.

Crobex indeks prošloga je tjedna ojačao 0,05 posto, na 1.865 bodova, dok je Crobex10 porastao 0,47 posto, na 1.118 bodova.

Porastavši treći tjedan zaredom, oba su indeksa u jednom trenutku dosegnula najviše razine od polovice svibnja.

Redovni promet iznosio je 38,2 milijuna kuna, što je otprilike 15 milijuna više nego tjedan dana ranije. Još je 18,7 milijuna kuna prometa ostvareno u blok transakcijama.

Najveći promet, 10,3 milijuna kuna, prošloga je tjedna ostvaren povlaštenim dionicama Adris grupe, pri čemu im je cijena pala 2,1 posto, na 463 kune.

I prošloga su tjedna, kao i prethodnih, u fokusu ulagača bile dionice turističkih kompanija jer svi podaci o noćenjima i dolascima najavljuju još jednu rekordnu turističku sezonu.

Tako je dionicama Arena Hospitality Group ostvaren promet od 6,9 milijuna kuna, a cijena im je porasla 0,3 posto, na 471,50 kuna.

Dionicama Valamar Riviere ostvaren je, pak, promet od 4,6 milijuna kuna, pri čemu su poskupile 1,7 posto, na 44,44 kune.

Među najlikvidnijima bila je prošloga tjedna i dionica HT-a, s prometom od 5,1 milijun kuna, a cijena joj je porasla 3,15 posto, na 180,66 kuna, nakon što je ta kompanija najavila otkup vlastitih dionica na tržištu od srpnja ove do travnja 2021. godine.

>>>HT dopunio statut novim djelatnostima, dividenda 6 kuna po dionici

„HT ovim programom planira steći 2,5 milijuna dionica, a novčani iznos dodijeljen programu je 500 milijuna kuna. HT navodi da je cilj ovog programa stvoriti korist svim dioničarima u vidu dodatnog povrata, pored redovite dividende i kroz poboljšanu kapitalnu strukturu. Ova vijest, između ostaloga, pomogla je dionici HT-a koja cijeli tjedan raste, te se svaki dan nalazila među najlikvidnijim dionicama“, kaže Vinko Jurić, financijski analitičar Zagrebačke banke.

>>>Buyback: HT početkom srpnja kreće s otkupom vlastitih dionica

Po rastu cijene prošloga se tjedna istaknula i dionica Luke Rijeka, koja je poskupila 8 posto, na 45,90 kuna.

U ponedjeljak je Luka Rijeka izvijestila javnost da joj je iz sredstava CEF-a (Connecting Europe Facility) odobreno 34 milijuna eura bespovratnih sredstava za rekonstrukciju i nadgradnju lučke infrastrukture u Rijeci i Bakru. Ta vijest pozitivno se odrazila na cijenu dionice Luke Rijeka“, kaže Vinko Jurić.

Polovicom tjedna u fokusu je ulagača, pak, bila dionica Viro tvornice šećera.

„U srijedu je dobitnik dana bio Viro koji je bio među najlikvidnijima, uz rast od 8,97 posto, nakon što se njihov Nadzorni odbor usuglasio s Upravom da se dobit za 2016. od 37,2 milijuna kuna zadrži u kompaniji“, kaže Vinko Jurić.

U cijelom proteklom tjednu dionica Vira poskupila je oko 12 posto, na 350 kuna.

U četvrtak je najveća dobitnica bila dionica Đuro Đaković Holdinga

„Pobjednik dana u četvrtak, uz dobru likvidnost i rast cijene od 18 posto, bila je dionica Đure Đakovića koji je objavio da je s kompanijom Geoen potpisao ugovor vrijedan 71 milijun kuna. Radi se o izgradnji, puštanju u rad i spajanje na mrežu Geotermalne elektrane "Velika 1" te gradnju pripadajućeg bušotinskog postrojenja i utisnog cjevovoda u Velikoj Cigleni kraj Bjelovara“, kaže Vinko Jurić.

No, već idućega dana cijena dionice Đuro Đakovića potonula je 14 posto, pa je tjedan završila u minusu za 2,7 posto, na 34,06 kuna.

U petak je održana i glavna skupština Đuro Đaković grupe, koja je donijela odluku o novoj dokapitalizaciji, a temeljem koje će se izdavanjem novih dionica temeljni kapital te grupe moći povećati za najviše 152 milijuna kuna, odnosno sa 151,9 milijuna kuna na najviše 303,9 milijuna kuna.

>>>Ako netko kupi svih 7,6 milijuna dionica postaje većinski vlasnik Đure Đakovića

Đuro Đaković grupa je sredinom svibnja obustavila postupak povećanja temeljnog kapitala temeljem odluke glavne skupštine iz ožujka ove godine, jer nije bio dostignut prag uspješnosti izdanja od pet milijuna dionica, a Uprava je tada donijela odluku o nastavku dokapitalizacije, ali uz niži prag uspješnosti izdanja.

>>>Novom dokapitalizacijom Đuro Đaković mogao bi dvostruko povećati temeljni kapital

Tako će se, prema posljednjoj odluci skupštine, izdanje novih dionica smatrati uspješnim ako se u unaprijed utvrđenom roku za upis i uplatu upiše i uplati najmanje 2.500.000 do najviše 7.600.000 novih redovnih dionica na ime, pojedinačne nominalne vrijednosti od 20 kuna.

I idućega tjedna očekuje se slično trgovanje kao i protekloga.

„Krajem sljedećeg tjedna Državni zavod za statistiku objavit će dolaske i noćenja turista za prvih pet mjeseci ove godine, pa se stoga može očekivati nastavak dobre likvidnosti dionica turističkog sektora. Općenito, sljedeći tjedan ne očekuju se znatniji pomaci u likvidnosti na Zagrebačkoj burzi u odnosu na protekli tjedan“, zaključuje Vinko Jurić.

U cijelom prvom polugodištu Crobex indeksi su pali. Nakon snažnog rasta cijena dionica u prva dva mjeseca, u ožujku i travnju Crobexi su se našli pod pritiskom zbog krize u Agrokoru, koja je pritisnula dionice kompanija iz tog koncerna, ali i njezinih dobavljača.

Tako je u prvih šest mjeseci ove godine Crobex indeks potonuo 6,5 posto, dok je Crobex10 izgubio 3,5 posto.

27. travanj 2024 22:50