Arhiva
StoryEditor

Država najavila mjere za zaštitu proizvođača mlijeka

24. Veljača 2009.
Piše:
lider.media

U Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja nezadovoljni su odlukom prerađivača mlijeka da od 1. ožujka smanje otkupne cijene, rekao je danas na briefingu državni tajnik Krešimir Kuterovac.

Kuterovac je najavio da će, ukoliko prerađivači ne promijene svoju odluku, Ministarstvo poduzeti određene mjere kojima će zaštititi proizvođače mlijeka. Kako je rekao, mljekarska industrija je prvi puta odustala od tripartitnog dogovora i to će za posljedicu imati poremećaj odnosa na relaciji proizvođači-prerađivači-Ministarstvo. Na primjedbu da su i prerađivači rekli da je Ministarstvo posljednju otkupnu cijenu dogovorilo prošlogodišnjom Uredbom bez njih, Kuterovac je upitao zašto su onda čekali osam mjeseci pa da na to reagiraju. Ujedno je dodao da su tripartitni razgovori vođeni godinu i pol dana te da posljednjom otkupnom cijenom nitko nije bio zadovoljan pa da se tada išlo u kompromis.

Država godišnje u ovu industriju ulaže 800 milijuna kuna, pa je Elvira Sterle, predsjednica udruge hrvatskih proizvođača mlijeka ‘Mliko‘, zapitala hoće li zbog ovakve odluke propasti sve do sada uloženo. Naime, njezin kolega Josip Inseković, predsjednik Saveza uzgajivača Holstein krava, rekao je da bi vrlo brzo nakon najnovijeg poteza prerađivača mnogi proizvođači mlijeka mogli pasti na koljena zbog prisilne naplate kredita.

Država godišnje u ovu industriju ulaže 800 milijuna kuna.

Stjepan Bistrović, predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka,  upozorio je da će, ako ostane ovako, nestati investitora, a da će prerađivači kratkoročno dobiti, no, dugoročno izgubiti. Naime, sirovog mlijeka bit će manje usljed čega će onda poskupjeti, pa će prerađivači ponovo postati nekonkurentni. Isto tako, kao posljedica nastat će šikare na livadama, što će donijeti proizvođačima nove probleme nakon usvojenog Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

- Poručio bih hrvatskim potrošačima da njihov problem nisu proizvođači, već prerađivači i trgovci - rekao je Bistrović.

- Poručio bih hrvatskim potrošačima da njihov problem nisu proizvođači, već prerađivači i trgovci - rekao je Bistrović. Ovdje je Bistrović rekao da pritisak na proizvođače od strane prerađivača zapravo traje već duže vrijeme, smanjujući tvorničke premije proizvođačima za 10 pa do 40 lipa.

- Upravo sada prerađivači traže da s proizvođačima potpisuju anekse ugovara i poručujem im da ih ne potpisuju - rekao je Bistrović i dodao da je formiran stožer koji će adekvatno odgovoriti prerađivačima. U tom smislu Kuterovac je rekao da se cijene mlijeka ne mogu korigirati samo na teret jednog, u ovom slučaju proizvođača.

- Kad gospoda menadžeri i zaposleni u prerađivačkoj industriji smanje svoje plaće za 10 posto, onda možemo govoriti i o promjeni otkupnih cijena - rekao je Kuterovac.

- Kad gospoda menadžeri i zaposleni u prerađivačkoj industriji smanje svoje plaće za 10 posto, onda možemo govoriti i o promjeni otkupnih cijena. Sad kad idemo u restrukturiranje poljoprivredne proizvodnje, ovo nam je došlo kao šamar - rekao je Kuterovac. On je podsjetio da su mljekarsku industriju u zadnjih osam godina restrukturirali te su proizvođače mlijeka sa 65 tisuća sveli na 25 tisuća, dok je istovremeno porasla količina i kvaliteta mlijeka (80 posto mlijeka koje se danas proizvodi zadovoljava EU kvalitetu).

Nakon briefinga u Ministarstvu poljoprivrede sastali su se predstavnici prerađivača mlijeka i Ministarstva, no kako je rekao Kuterovac, nije bio optimist pred taj susret. Sastanak je završen iza 17 sati i kako su nam potvrdili u Ministarstvu, dvije strane su ostale na istim pozicijama. Ipak, dogovoreno je da do kraja tjedna prerađivači mlijeka Ministarstvu upute svoj službeni stav te da se nastave pregovori slijedeći tjedan, što opet otvara mogućnost kompromisa.

Kao dobru vijest Sterle je navela kako je vrlo važno da su u Ministarstvu uvaženi njihovi zahtjevi za državne poticaje.

Kao dobru vijest Sterle je navela kako je vrlo važno da su u Ministarstvu uvaženi njihovi zahtjevi za državne poticaje. A kad je u pitanju reforma sustava potpora, novi zakon bi trebao biti izglasan do kraja ožujka. Jedan od stavova je da ulaskom u EU neće biti smanjena prava na potpore, samo što će one biti drukčije strukturirane. Tražit će se da nakon ulaska u EU jedno vrijeme ostanu i državne potpore. (Edis Felić)

19. travanj 2024 04:34